Le Grand Aïoli

Meer info over Sperziebonen

Een Provençaalse klassieker waarbij de hoofdrolspeler aïoli wordt geserveerd met gekookte, gestoomde en rauwe groenten, aardappels, eieren en vis. Wij aten het op een vrijdagavond – volgens katholieke traditie de dag dat geen vlees maar vis wordt gegeten – in het enige restaurantje van het kleine dorpje waar we met onze tent waren neergestreken. Het restaurant heeft geen menukaart en de eigenaar zegt iedere dag te serveren waar hij zelf trek in heeft. Daar konden wij ons wel in vinden. Wij kregen het gerecht geserveerd met bakkeljauw (gezouten kabeljauw) maar omdat dat in onze regio moeilijker te verkrijgen is én het veel tijd nodig heeft om te ontzouten, hebben wij nu gekozen voor 'gewone' kabeljauw.

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

200 gr wortel
200 gr sperzie- of sanguinobonen
300 gr vastkokende aardappels
2 eieren
2 stuks kabeljauwfilet van elk ongeveer 125 gr
250 ml groente- of visbouillon
250 ml witte wijn
3 el mayonaise
1 el citroensap
1 teen knoflook
Naar wens rauwe groenten zoals cherrytomaatjes, radijsjes, komkommer, bloemkoolroosjes en knapperige slabladeren
zout en peper

Maak allereerst de aïoli. Rasp of pers het teentje knoflook. Meng de mayonaise met knoflook en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.
Boen de aardappels schoon en doe ze met ruim water in een pan. Breng aan de kook, draai het vuur lager en kook ze in 25-35 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van je aardappels. Controleer met een satéprikker of je geen weerstand meer voelt, dan zijn ze gaar genoeg.
Leg in een andere pan de eieren, doe er voldoende water bij zodat ze onderstaan, breng het water aan de kook, draai het vuur lager en laat ze 6 minuten koken. Laat ze vervolgens schrikken onder koud water en leg apart.
Schil ondertussen de wortel, snijd in stukken van 6-7 centimeter lang en snijd vervolgens die stukken in de lengte in vieren. Snijd de uiteinden van de sperzie- of sanguinobonen af (snijd de sanguinobonen in stukken van 6-7 centimeter lang). Breng een klein laagje water in een brede pan aan de kook. Leg een stoommand in de pan en leg de wortelen hierin. Dek de pan af en stoom de wortel 10 minuten. Voeg daarna ook de bonen toe aan de stoommand en stoom alles in nog 5 minuten beetgaar. (Geen stoommand tot je beschikking? Kook dan de groenten beetgaar).
Pocheer tegelijkertijd de kabeljauw. Breng hiervoor de bouillon en witte wijn aan de kook in een pan waar de kabeljauw precies naast elkaar inpast. Draai het vuur lager zodat het vocht net onder het kookpunt blijft en leg de kabeljauw erin. Pocheer de vis in 5-8 minuten gaar. Schep het voorzichtig met een schuimspaan uit de pan. (Door een tere vissoort als kabeljauw te pocheren, loop je minder risico dat de filet uit elkaar gaat vallen. Maar je kunt de filets natuurlijk ook in de pan of oven bereiden als je dat lekkerder of makkelijker vindt. Dan heb je de bouillon en wijn niet nodig).
Giet de aardappels af en snijd ze in parten. Schil de eieren en halveer ze in de lengte. Schik de groenten, kabeljauw, eieren en aardappels op een mooie serveerschaal of 2 borden, geef de aïoli erbij en serveer direct.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

200 gr wortel
200 gr sperzie- of sanguinobonen
300 gr vastkokende aardappels
2 eieren
2 stuks kabeljauwfilet van elk ongeveer 125 gr
250 ml groente- of visbouillon
250 ml witte wijn
3 el mayonaise
1 el citroensap
1 teen knoflook
Naar wens rauwe groenten zoals cherrytomaatjes, radijsjes, komkommer, bloemkoolroosjes en knapperige slabladeren
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?