Licht romige zoete aardappel met oesterzwammen soep

Smelt boter in een soeppan en snijd sjalotten, waspeen en zoete aardappel in grove stukken. Bak de sjalotten en waspeen met geperste knoflook in de gesmolten boter, voeg de zoete aardappel toe en bak mee. Bereid een bouillon en voeg deze samen met laurierbladeren toe aan de pan. Laat het geheel 15 minuten koken. Voeg daarna gesneden courgette, kastanjechampignons en peterselie toe en kook nog 5 minuten. Pureer de soep met een staafmixer, voeg oesterzwammen, slagroom, zwarte peper, gemberpoeder, truffelolie en gemalen komijnzaadpoeder toe en laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken. Serveer de soep en garneer met peterselie.

Ingrediënten

Recept voor 4 personen:

200 gr oesterzwammen
1 courgette, geel of groen
5 sjalotten
250 gr kastanjechampignons
1 grote zoete aardappel, geschild
150 gr waspeen
100 ml slagroom
2 teentjes knoflook
1 flinke scheut truffelolie (optioneel)
15 gr boter
15 gr bladpeterselie
3 laurierblaadjes
1,5 l water
2 bouillonblokjes
zwarte peper
½ tl komijnzaadpoeder
½ tl gemberpoeder

Dit is een recept van abonnee Tammo.

Smelten van de Boter en Snijden van Groenten

Smelt de boter in een soeppan op middelhoog vuur. Terwijl de boter smelt, snijd je de sjalotten, waspeen en zoete aardappel in grove stukken. Zorg ervoor dat alle groenten goed voorbereid zijn voordat je verder gaat met het koken.

Bakken van Sjalotten, Waspeen en Knoflook

Voeg de gesneden sjalotten en waspeen toe aan de gesmolten boter in de soeppan. Pers de knoflook boven de pan uit en roer het geheel goed door. Bak dit mengsel ongeveer 2 minuten, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.

Toevoegen van de Zoete Aardappel

Voeg de stukken zoete aardappel toe aan de pan en bak ze nog ongeveer 3 minuten mee. Dit zorgt ervoor dat de zoete aardappel een beetje zacht wordt en de smaken zich beter verspreiden.

Koken van de Bouillon en Toevoegen van Laurierbladeren

Breng ondertussen het water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Voeg de bouillon en de laurierbladeren toe aan de soeppan en laat het geheel 15 minuten koken. Dit vormt de basis van je soep.

Snijden van Kastanjechampignons en Courgette

Terwijl de bouillon kookt, snijd je de kastanjechampignons en courgette (verwijder de zaadlijsten) in plakjes. Hak ook de peterselie fijn zodat alles klaar is om toegevoegd te worden.

Toevoegen van Courgette, Champignons en Peterselie

Na 15 minuten voeg je de gesneden courgette, champignons en fijngehakte peterselie toe aan de soep. Laat het geheel nog 5 minuten zachtjes doorkoken om de smaken goed te laten mengen met elkaar.

Pureren van de Soep

Gebruik een staafmixer om de soep glad te pureren. Dit zorgt voor een mooie, romige textuur.

Toevoegen van Oesterzwammen en Kruidige Afwerking

Snijd de oesterzwammen in grove stukken en voeg deze samen met de slagroom, zwarte peper, gemberpoeder, truffelolie en gemalen komijnzaadpoeder toe aan de soep. Roer alles goed door elkaar en laat de soep nog 5 minuten zachtjes doorkoken.

Opdienen en Garneren

Serveer de soep in kommen en bestrooi eventueel met wat blaadjes peterselie voor een frisse smaak. Geniet van deze rijke, smaakvolle soep!

Ingrediënten

Recept voor 4 personen:

200 gr oesterzwammen
1 courgette, geel of groen
5 sjalotten
250 gr kastanjechampignons
1 grote zoete aardappel, geschild
150 gr waspeen
100 ml slagroom
2 teentjes knoflook
1 flinke scheut truffelolie (optioneel)
15 gr boter
15 gr bladpeterselie
3 laurierblaadjes
1,5 l water
2 bouillonblokjes
zwarte peper
½ tl komijnzaadpoeder
½ tl gemberpoeder

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?