Schil de bieten en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Snijd de bleekselderij in plakjes en de rode uien in stukjes. Snijd de knoflook fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de bieten, bleekselderij, uien en knoflook 5 minuten tot alles wat zachter is. Voeg de linzen, tijm en laurier toe en fruit 2 minuten mee. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Dek de pan af, draai het vuur lager en laat het mengsel 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal het deksel van de pan en giet het bietensap erbij. Breng opnieuw aan de kook en laat het dan onafgedekt nog ongeveer 20 minuten koken tot de bieten en linzen gaar zijn en het meeste vocht verdampt is. Roer de balsamicoazijn erdoorheen. Hak de peterselie grof en roer driekwart door de linzen-bietenstoofpot. Breng op smaak met zout en peper. Houd op een laag vuurtje warm.
Bestrooi de makreelfilets aan weerszijden met zout en peper. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur. Leg de makreelfilets er op de huidzijde in. Ze zullen direct wat opkrullen. Als je een krokant huidje wilt zal je de filets even moeten aanduwen. Bak de makreel 2-3 minuten tot de vis ondoorzichtig begint te worden en de huid krokant en goudbruin is. Draai de filets om en bak nog 1 minuut op de andere kant. Verdeel de linzen-bietenstoofpot over 4 borden en leg daarop de makreelfilets met de huid naar boven. Bestrooi tot slot met wat achtergehouden peterselie en serveer direct.
Linzen-bietenstoofpotje met gebakken makreel
Onze laatste obsessie op eetgebied is verse makreel. Met zijn glanzend gestreepte huid ziet hij er spectaculair uit. Daarnaast is het een betaalbare vis. Bovendien is makreel heel gezond vanwege het hoge gehalte aan vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Daar komt nog eens bij dat makreel in onze eigen Noordzee te vinden is én zeer veelzijdige smaken aankan. Vermijd makreel in april tot juni, want dan is het paaiseizoen. We vinden het leuk om de vis zelf te fileren, maar de visboer kan dit handig en heel vakkundig voor je doen.
Voor wie niet van vis houdt: vervang de makreel door gebakken halloumi of geitenkaas.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 4 personen:450 gr rode bieten
250 gr le Puy linzen
4 verse makreelfilets
3 el olie
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote rode uien
3 takken tijm
1 blad laurier
4 tenen knoflook
800 ml groentebouillon
200 ml bietensap (zelf geperst of gekocht in de natuurvoedingswinkel)
een scheut balsamicoazijn
een handje peterselie
zout en peper
Ingrediënten
450 gr rode bieten
250 gr le Puy linzen
4 verse makreelfilets
3 el olie
2 stengels bleekselderij
2 middelgrote rode uien
3 takken tijm
1 blad laurier
4 tenen knoflook
800 ml groentebouillon
200 ml bietensap (zelf geperst of gekocht in de natuurvoedingswinkel)
een scheut balsamicoazijn
een handje peterselie
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!