Verhit 3 eetlepels olie in een ruime pan. Snijd de ui in dunne ringen en 2 tenen knoflook in dunne plakjes. Fruit de ui en knoflook tot glazig. Voeg het komijnzaad, de kaneel en piment toe en fruit een minuut mee. Halveer de cherrytomaten en voeg ze toe. Prak ze met een pureestamper zodat ze uit elkaar vallen. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten mee. Schenk er 400 ml water bij, breng aan de kook, dek de pan af en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de maftoul toe, roer goed door, breng opnieuw aan de kook, draai het vuur lager, dek de pan af en laat 5 minuten koken. Neem de pan van het vuur en zet 15 minuten opzij totdat de maftoul gaar is en het vocht heeft opgenomen.
Bereid ondertussen de andijvie. Snijd de krop in de lengte in 6-8 parten. Snijd de overige knoflook in dunne plakjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een brede pan. Fruit hierin de knoflook 2 minuten. Leg de parten andijvie met een snijvlak naar beneden in de pan en bak een minuutje aan. Voeg 200 ml water toe, dek de pan af en stoof de andijvie in 5 minuten beetgaar. Schep uit de pan en laat 5 minuten in een vergiet uitlekken. Bestrooi met zout en peper.
Breng de maftoul goed op smaak met zout en peper. Verdeel over 4 borden. Schik de andijvie ernaast. Schep op ieder bord een lepel yoghurt en bestrooi met sumak. Serveer met een partje citroen erbij.