Mais met kokkels

Meer info over Suikermais

Misschien ken je kokkels voornamelijk als de lege schelpen die in grote getalen langs de Nederlandse kust te vinden zijn. Wie schelpjes zoekt op het strand, komt ongetwijfeld de grof geribbelde kokkel tegen. In Zuid-Europa is de kokkel een ware delicatesse en wij snappen wel waarom. We vinden kokkels, met een licht zoete smaak, misschien nog wel lekkerder dan mosselen. En het leuke is; je kunt ze zelf rapen! Dat kan met laagtij wanneer het zeewater zich terugtrekt en zandplaten droog komen te liggen, bijvoorbeeld in Bruinisse. We wroeten dan met onze handen in het zand en in no-time heb je je diner bij elkaar gesprokkeld. De kokkels moeten wel even goed gespoeld worden om ze van het zand te ontdoen, door ze een dagdeel in koud, schoon water met zout te weken. Kun je geen kokkels vinden (aan zee of in de winkel) dan kun je in dit recept zeker ook mosselen of andere schelpen gebruiken.

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 kg kokkels (of mosselen of vongole)
2 maiskolven (of ongeveer 300 gr maiskorrels)
½ grote ui
2 tenen knoflook
1 jalapeñopeper
100 ml witte wijn
20 gr peterselie
2 el olijfolie
1 el boter
brood voor erbij

Snijd de ui, knoflook en peper in dunne reepjes. Snijd de maiskorrels van de kolven af. Hak de peterselie grof. Verhit de olie in een grote pan of wok op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en peper tot glazig. Voeg de maiskorrels toe en fruit 2 minuten mee. Zet het vuur hoog en voeg de kokkels en wijn toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat ongeveer 5 minuten stomen tot alle schelpen open staan. Voeg de peterselie toe en schud de pan een paar keer om tot alles goed gemengd is en de boter gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Serveer direct in diepe borden of kommen met brood erbij.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

1 kg kokkels (of mosselen of vongole)
2 maiskolven (of ongeveer 300 gr maiskorrels)
½ grote ui
2 tenen knoflook
1 jalapeñopeper
100 ml witte wijn
20 gr peterselie
2 el olijfolie
1 el boter
brood voor erbij
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?