Mediterrane slabakjes
Meer info over Kropsla

Een leuke manier om heerlijke bladeren kropsla te eten; gebruik ze als bakjes die je vult met wat je lekker vindt. Wij vullen ze ditmaal met bulghursalade, tzatziki en Mediterrane vegetarische balletjes (bijvoorbeeld van het merk Soto). Die vegetarische balletjes kun je in dit recept ook vervangen door gekruide gehaktballetjes, falafel of vegetarische cevapcici (pittig gekruide vegan gehaktrolletjes naar Joegoslavisch recept).

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

8 stevige bladeren kropsla
150 gr bulghur
15 gr peterselie
1 el olijfolie
½ citroen
1 komkommer
150 gr Griekse of Turkse yoghurt
1 teentje knoflook
ongeveer 14 Mediterrane balletjes (zie introductie)
ter garnering: dungesneden rode ui of lente-ui, gemengde kiemen en/of groene kruiden zoals munt en koriander
zout en peper

Bereid de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Meng de peterselie door de gare bulghur en breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper. Houd warm in een afgedekte pan.
Maak dan een tzatziki saus. Rasp hiervoor de komkommer met een grove rasp. Leg de komkommer op een schone theedoek en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Rasp de knoflook met een fijne rasp. Meng de komkommer, knoflook en yoghurt door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Bereid de balletjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Leg de slabladeren op een serveerschaal. Zet de slabladeren, bulghur, tzatziki, balletjes en garnering op tafel en laat ieder zijn eigen slabladeren vullen met de ingrediënten. Vervolgens kun je de slabladeren een beetje oprollen, zoals je ook met een wrap zou doen, om lekker uit het vuistje alle ingrediënten tezamen te kunnen eten en proeven.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

8 stevige bladeren kropsla
150 gr bulghur
15 gr peterselie
1 el olijfolie
½ citroen
1 komkommer
150 gr Griekse of Turkse yoghurt
1 teentje knoflook
ongeveer 14 Mediterrane balletjes (zie introductie)
ter garnering: dungesneden rode ui of lente-ui, gemengde kiemen en/of groene kruiden zoals munt en koriander
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?