Miso-aubergines

Meer info over Aubergines
Van miso (Japanse gefermenteerde pasta op basis van sojabonen) wordt vaak gezegd dat het umami smaakt. En umami wordt dan weer als een “plezierig hartige smaak” omschreven. Wellicht dat de miso-aubergines daarom zo verslavend lekker zijn? 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

2 aubergines
3 el zonnebloemolie
60 gr witte miso (tegenwoordig te koop bij de meeste (bio)supermarkten, bij de Japanse producten)
30 gr honing
30 ml rijstazijn
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 el sesamzaad

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines in de lengte in vieren (zie foto). Rasp de knoflook en gember fijn. Klop de olie, miso, honing, rijstazijn, gember en knoflook door elkaar. Bestrijk de snijkanten van de aubergines met ongeveer de helft van het misosausje. Leg ze met één snijkant naar beneden op een bakplaat. Rooster 15 minuten. Draai ze om zodat ze met de andere snijkant naar beneden komen te liggen en rooster nog 15 minuten. Leg ze dan met beide snijkanten naar boven en bestrijk met de rest van het misosausje. Bestrooi met sesamzaadjes. Rooster nog 10 minuten tot de aubergines heel zacht zijn en het misosausje lekker gekarameliseerd is.

 

Tip: Serveer met rijst en gemengde kiemen, die je op smaak brengt met wat rijstazijn, zout en peper.

 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

2 aubergines
3 el zonnebloemolie
60 gr witte miso (tegenwoordig te koop bij de meeste (bio)supermarkten, bij de Japanse producten)
30 gr honing
30 ml rijstazijn
3 cm gember
2 tenen knoflook
1 el sesamzaad

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?