Onze sotosoep

Meer info over Tauge | Spitskool

Soto is een soep uit de Indonesische keuken. Vanwege de grote Javaanse gemeenschap in Suriname vind je een soortgelijke soep ook in de Surinaamse keuken, waar het saoto soep wordt genoemd. Ons recept is allerminst authentiek, maar wel erg lekker!

 

 

Ingrediënten

Maaltijdsoep 2-3 personen:

½ spitskool
100-125 gr taugé
2 sjalotten of ½ ui
4 tenen knoflook
5 cm gember
2 cm verse kurkuma (of 1 tl kurkumapoeder)
1 el zonnebloemolie
1,5 l groentebouillon
2 kaffir limoenblaadjes (toko, diepvries)
1 stengel citroengras
2-3 eieren
100 gr rijstvermicelli

ter garnering: knapperige uitjes, koriander, partjes limoen, sambal

Schil de sjalotten, knoflook, gember en kurkuma en snijd in grove stukken. Pureer met een keukenmachine (of vijzel) tot een fijne pasta. Verhit de olie in een ruime soeppan. Fruit hierin de pasta rustig 10 minuten. Schenk de groentebouillon erop. Kneus de stengel citroengras. Voeg het citroengras en de limoenblaadjes toe aan de bouillon. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan 30 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken in kunnen trekken.
Kook ondertussen in een andere pan de eieren in 5-6 minuten halfzacht. Bereid de vermicelli volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de spitskool in dunne reepjes. Verwijder het citroengras en de limoenblaadjes. Voeg de spitskool en taugé toe aan de bouillon, breng aan de kook en laat een paar minuten pruttelen tot de kool zacht begint te worden.
Verdeel de vermicelli over 2 grote kommen. Schenk de soep erover. Halveer de eieren in de lengte en leg erop. Garneer de soep met uitjes, koriander en limoen. Laat ieder naar eigen smaak de soep pittiger maken met wat sambal.

Tip: Maak er een soto ayam van door kip toe te voegen en/of kippenbouillon te gebruiken. Je kunt 1-2 kippenbouten toevoegen wanneer de bouillon aan het trekken is. Laat dan zo’n 45 minuten pruttelen tot de kip gaar is. Haal de bouten uit de pan, trek met twee vorken het vlees in reepjes en voeg dat samen met de spitskool en taugé toe aan de soep.

Ingrediënten

Maaltijdsoep 2-3 personen:

½ spitskool
100-125 gr taugé
2 sjalotten of ½ ui
4 tenen knoflook
5 cm gember
2 cm verse kurkuma (of 1 tl kurkumapoeder)
1 el zonnebloemolie
1,5 l groentebouillon
2 kaffir limoenblaadjes (toko, diepvries)
1 stengel citroengras
2-3 eieren
100 gr rijstvermicelli

ter garnering: knapperige uitjes, koriander, partjes limoen, sambal

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?