Paksoi met pruimensaus
Meer info over Paksoi

Misschien ken je pruimensaus wel uit de Chinese keuken, waar ze het meestal serveren met krokante Pekingeend, pannenkoekjes en lente-uitjes. Het is gemakkelijk zelf te maken en erg lekker met paksoi en rijst met eventueel gegrilde tofu, kipfilet of varkenskotelet erbij.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 paksoi
50 gr gedroogde pruimen, ontpit
25 ml sojasaus
1 el honing
1 sinaasappel
1 el mirin (Japanse rijstwijn)
1 steranijs
1 el sesamolie
snufje chilivlokken
4 lente-uien
1 rode peper
blaadjes koriander
limoenpartjes

Snijd de pruimen in stukjes. Doe de pruimen met sojasaus, honing, sap van 1 sinaasappel, mirin, steranijs, sesamolie, chilivlokken en 3 eetlepels water in een pannetje en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het wat dikker wordt. Haal van het vuur en zet 15 minuten weg, zodat de smaak in kan trekken. Verwijder dan de steranijs en pureer met een staafmixer je saus. Het hoeft niet helemaal glad. Voeg wanneer nodig nog wat extra water toe als je de saus te dik vindt. Het moet een dikke stroperige consistentie krijgen. Warm de saus daarna op een laag vuurtje weer op.

Snijd de paksoi in de lengte in vieren. Plaats de paksoi in een stoommand of pan en stoom in ongeveer 10 minuten beetgaar. Snijd de lente-uien en rode peper in dunne schuine ringetjes. Serveer de paksoi met pruimensaus erover en garneer met lente-ui, rode peper, blaadjes koriander en partjes limoen ernaast. 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

1 paksoi
50 gr gedroogde pruimen, ontpit
25 ml sojasaus
1 el honing
1 sinaasappel
1 el mirin (Japanse rijstwijn)
1 steranijs
1 el sesamolie
snufje chilivlokken
4 lente-uien
1 rode peper
blaadjes koriander
limoenpartjes

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?