Parelgortrisotto met palmkool en zoete bataat

Meer info over Palmkool

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

200 gr parelgort
600 gr palmkool
1 grote zoete bataat
1 l groentebouillon
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 el olie om in te bakken
100 ml droge witte wijn
75 gr Parmezaanse kaas
een klontje boter
zout en peper

Je zou het misschien niet direct verwachten, maar de exotische zoete bataat en de oer-Europese palmkool vormen een smakelijk paar. Wij gebruikten voor deze risotto parelgort omdat we houden van een beetje afwisseling. Daarbij past de nootachtige smaak van parelgort goed bij het zoetige van de bataat en het bittere, hartige van de palmkool, maar natuurlijk kun je ook gewoon risottorijst gebruiken.

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de zoete bataat en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Leg ze in een ovenschaal en meng er 2 eetlepels olijfolie, zout en peper doorheen. Rooster de zoete bataat 20-30 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Zet een pan met de groentebouillon op een laag vuurtje. Snipper het sjalotje en de knoflook. Verhit de overige olijfolie in een grote pan op matig vuur. Fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de parelgort toe als de sjalot glazig is. Roer even goed om en voeg de witte wijn toe. Breng aan de kook en laat alle wijn verdampen. Nu bereid je de parelgort eigenlijk zoals iedere risotto. Voeg telkens een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan een tweede lepel toe en ga hiermee door tot de parelgort gaar is, dit zal zo’n 20-30 minuten duren. Waarschijnlijk is de parelgort sneller gaar dan dat de bouillon op is, dus proef goed tussendoor om te voorkomen dat je risotto snotgaar wordt.
Verwijder ondertussen de dikke nerven van de palmkool. Snijd de bladeren in dunne reepjes en blancheer ze. Laat goed uitlekken. Schep vlak voordat de risotto klaar is de reepjes kool en blokjes zoete bataat door de parelgort. Warm het geheel goed door en breng op smaak. Meng tot slot de Parmezaanse kaas erdoor en eventueel een klontje boter als je de risotto iets smeuïger wilt maken.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

200 gr parelgort
600 gr palmkool
1 grote zoete bataat
1 l groentebouillon
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
2 el olie om in te bakken
100 ml droge witte wijn
75 gr Parmezaanse kaas
een klontje boter
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?