Parmentier van zoete aardappel en linzen

Een heerlijk herfstige ovenschotel, die je ook goed van te voren kunt bereiden en in de oven afbakt wanneer het bijna etenstijd is. Serveer met een groene salade.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg zoete aardappel
150 gr Le Puy linzen
1 ui
2 tenen knoflook
1 wortel
1 stengel bleekselderij (of ¼ knolselderij)
eventueel 1 puntpaprika
2 el olijfolie
750 ml groentebouillon
2 volle el tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kerriepoeder
5 takken tijm
eventueel een snuf chilivlokken
10 gr peterselie

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de zoete aardappels en bestrijk ze rondom met olijfolie. Pof ze in zo’n 45 minuten zacht en gaar. Laat een beetje afkoelen en pel de schil eraf. Prak met een vork de zoete aardappelen tot een puree.

Bereid ondertussen de linzen. Snijd hiervoor de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en puntpaprika in fijne blokjes (wij doen dit gemakkelijk en snel met een keukenmachine). Verhit de olie in een ruime braadpan en fruit hierin de groenten rustig tot de ui glazig is. Voeg de tomatenpuree, specerijen en tijm toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de linzen en bouillon toe. Roer door elkaar, breng aan de kook, dek de pan af en laat op een middelmatig vuur 30 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn. Je wilt een lichtvochtige linzenstoof krijgen, dus mocht het nog te waterig zijn, laat dan 5 minuten flink pruttelen zonder deksel op de pan.

Verwijder de takjes tijm. Hak de peterselie fijn en meng door de linzen. Breng op smaak met zout en peper. Schep de linzen in een ovenschaal. Schep de zoete aardappelpuree er bovenop en strijk glad zodat de linzen afgedekt zijn met de puree. Kerf met een vork een rasterpatroon in de puree, daardoor krijg je straks lekker knapperige stukjes. Bak de ovenschotel 30 minuten in de oven, tot de linzen aan de zijkanten bubbelen en de aardappelpuree een krokant bovenlaagje heeft.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg zoete aardappel
150 gr Le Puy linzen
1 ui
2 tenen knoflook
1 wortel
1 stengel bleekselderij (of ¼ knolselderij)
eventueel 1 puntpaprika
2 el olijfolie
750 ml groentebouillon
2 volle el tomatenpuree
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl kerriepoeder
5 takken tijm
eventueel een snuf chilivlokken
10 gr peterselie

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?