Verwarm de oven voor op 210°C. Verdeel de bloemkool in hapklare roosjes. Leg ze op een bakplaat en meng er 2 eetlepels olijfolie, zout en peper door. Rooster de bloemkool 25-30 minuten in de hete oven tot ze goed gekarameliseerd zijn.
Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Snijd de knoflook fijn en fruit die 2 minuten. Hak de walnoten en peterselie grof en voeg toe aan de pan. Schep de bloemkool, kappertjes en rasp van de citroen erdoor en bak alles nog 2 minuten. Giet de pasta af en vang het kookvocht op. Roer de pasta door het bloemkoolmengsel. Voeg een scheut kookvocht toe tot het een smeuïg geheel is. Breng op smaak met zout, peper en wat chilivlokken. Serveer direct, naar wens met Parmezaanse kaas of Pecorino erover.