Halveer de venkelknollen en snijd het harde binnenste eruit. Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakjes. Houd het venkelloof apart. Snipper het teentje knoflook. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de boter en olie in een pan met dikke bodem op middelhoog tot hoog vuur. Voeg wanneer de boter gesmolten is, de venkel, knoflook en tijm toe. Spreid het mengsel uit over de bodem. Laat de venkel onder af en toe roeren in 15 minuten zacht en zoet worden. Laat het licht karamelliseren, te herkennen aan de goudbruine randjes. Voeg dan de wijn en bouillon toe. Breng aan de kook, draai het vuur zo laag mogelijk en dek de pan af. Laat de venkel nog 15 minuten zachtjes stoven, tot bijna al het vocht is opgenomen. Roer af en toe en voeg eventueel een beetje water toe als het dreigt aan te bakken. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder wanneer nodig de pitten uit de olijven en hak de olijven grof. Giet de pasta af en vang 2 eetlepels van het kookvocht op. Voeg de pasta, het kookvocht en de olijven toe aan het zachte venkelmengsel. Roer alles snel door elkaar tot een bescheiden glanzend geheel ontstaat. Breng op smaak en dien op met venkelloof en Parmezaanse kaas.
Pasta met venkel en Taggiasche olijven
Meer info over Knolvenkel
De zoute olijven (uit Taggia) complementeren de zoetheid van zachte venkel.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen:2 venkelknollen
150 gr (spelt)pasta
1 teen knoflook
2 takjes tijm
1 flinke el roomboter
1 el olijfolie
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
ongeveer 15 Taggiasche olijven (of andere zwarte olijven van goede kwaliteit)
Parmezaanse kaas
zout en peper
Ingrediënten
Hoofdgerecht 2 personen:
2 venkelknollen
150 gr (spelt)pasta
1 teen knoflook
2 takjes tijm
1 flinke el roomboter
1 el olijfolie
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
ongeveer 15 Taggiasche olijven (of andere zwarte olijven van goede kwaliteit)
Parmezaanse kaas
zout en peper
2 venkelknollen
150 gr (spelt)pasta
1 teen knoflook
2 takjes tijm
1 flinke el roomboter
1 el olijfolie
100 ml witte wijn
100 ml groentebouillon
ongeveer 15 Taggiasche olijven (of andere zwarte olijven van goede kwaliteit)
Parmezaanse kaas
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!