Perzische bleekselderijstoof
Meer info over Bleek(groen)selderij

Khoresh karafs is een Perzische stoofschotel op basis van vlees en bleekselderij. Wij maken een vegetarische variant, waarbij bleekselderij de hoofdrol krijgt en we het vlees vervangen door kidneybonen. Serveer met (saffraan)rijst.

Snijd de ui in dunne ringen en snipper de knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Voeg de tomatenpuree, kurkuma en kaneel toe en fruit 2 minuten mee. Snijd ondertussen de bleekselderij in schuine stukken van ongeveer 2 centimeter lang. Snijd de peterselie en munt fijn. Voeg de bleekselderij en kruiden toe aan de pan en roer om. Schenk de bouillon erbij, zodat de bleekselderij net onder het vocht staat. Prik de gedroogde limoen een paar keer in met een scherp mes. Leg de limoen in de pan zodat het mee kan stoven. Breng aan de kook en laat onafgedekt 30-40 minuten pruttelen tot de bleekselderij zacht is. Giet de kidneybonen af en voeg ze toe aan de bleekselderijstoof. Warm nog 5-10 minuten door en breng op smaak.

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 3-4 personen:

1 stronk bleekselderij
1 ui
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
1 el tomatenpuree
15 gr peterselie
15 gr munt
1 kaneelstok
1 tl kurkuma
2 gedroogde limoenen (Midden-Oosterse winkel of vervang door het sap van ½ limoen)
ongeveer 700 ml groentebouillon
400 gr rode kidneybonen (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?