Pithivier gevuld met pompoen, spinazie en uien

Meer info over Pompoen
Pithivier is een gevulde pastei die er dankzij waaiervormige lijnen in het deeg erg sierlijk uitziet.  

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

1600 gr pompoen
4 rode uien
400 gr spinazie
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
2 rollen vers bladerdeeg
1 ei
zout en peper

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C voordat je aan deze overheerlijk pithivier begint. Halveer de pompoen(en) en schep de pitten eruit. Leg ze met het snijvlak naar beneden op een ovenplaat en besprenkel met 1 eetlepel olijfolie. Rooster de pompoen 45-60 minuten in de oven tot ze goed zacht zijn. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en prak kort tot een heel grove puree. Breng op smaak met zout en peper. Laat volledig afkoelen.

Stap 2

Snijd ondertussen de uien in halve ringen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan met dikke bodem en fruit hierin de ui 20 minuten, tot ze heel zacht en zoet zijn. Breng op smaak met zout en peper en laat volledig afkoelen.

Stap 3

Snipper de knoflook. Snijd de spinazie grof. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de knoflook 1 minuut. Voeg de spinazie toe en roerbak tot het geslonken is. Breng op smaak met zout en peper. Laat volledig afkoelen en knijp er dan zoveel mogelijk vocht uit.

Stap 4

Snijd 2 ronde plakken uit het bladerdeeg. Eén met een doorsnede van 23 centimeter en de ander 27 centimeter doorsnede. Leg de kleine plak bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg hierop de rode uien, daarop de pompoen en daar weer bovenop de spinazie. Leg de grotere plak bladerdeeg eroverheen. Druk de randen aan met een vork. Snijd met een scherp mesje een gaatje in de bovenkant zodat de stoom eruit kan ontsnappen. Snijd daarna een waaierpatroon in de bovenkant van de pithivier; begin vanuit het midden en kerf in een waaiervorm naar beneden (zie foto).

Even geduld

Laat de pithivier ten minste 30 minuten (tot 24 uur) opstijven in de koelkast. Bestrijk de pithivier met losgeklopt ei en bak in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Laat 5 minuten staan alvorens je de pithivier aansnijdt.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-6 personen:

1600 gr pompoen
4 rode uien
400 gr spinazie
2 tenen knoflook
3 el olijfolie
2 rollen vers bladerdeeg
1 ei
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?