Hak de uien, wortel, bleekselderij en knoflook grof. Verhit de olie in een grote pan. Bak de ui, wortel, bleekselderij en knoflook 5 minuten op hoog vuur tot de randjes verkleuren. Giet 2,25 liter water in de pan. Hak de chilipeper en citroengras grof. Snijd de wortels van het bosje koriander af en hak de wortels grof. Voeg de citroengras, pruimen, chilipeper, steranijs, sojasaus, kaffir-limoenblaadjes en korianderwortels toe aan de pan. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan 45 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de bouillon en schenk het terug in de pan. Je kunt de groenten en andere smaakmakers weggooien of uitzoeken en enkel de wortel en bleekselderij terug in de soep doen. Breng de bouillon opnieuw heel zachtjes aan de kook. Roer de tamarindepasta en het sap van de limoenen erdoor. Snijd (of scheur) de champignons in grove stukken. Snijd de sperziebonen in schuine stukjes van 2 centimeter lang. Voeg de champignons en sperziebonen toe aan de pan en kook 3-5 minuten tot ze net beetgaar zijn. Voeg de taugé toe en kook nog 1 minuut door. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep het liefst in warme soepkommen en garneer met korianderblaadjes.