Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Kerf de snijvlakken kruislings in. Klop 3 eetlepels olijfolie en de granaatappelmelasse met een snuf zout en peper door elkaar. Bestrijk de snijvlakken van de aubergines hiermee. Leg de aubergines in een ovenschaal en rooster ze in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Maak ondertussen de pilaf. Snipper hiervoor het uitje. Fruit de ui in 1 eetlepel olijfolie tot glazig. Voeg de tomatenpuree en peperpasta toe en fruit 1 minuut mee. Roer de bulghur er doorheen. Haal de pan van het vuur. Schenk er 150 ml kokend water op, roer door en dek de pan af. Laat zo 15 minuten rusten zodat de bulghur kan wellen en gaar wordt. Je hoeft bulghur dus helemaal niet te koken; lekker makkelijk en op deze manier voorkom je dat je bulghur papperig wordt.
Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Roer de bulghur los met een vork, meng de kikkererwten erdoor en breng op smaak met citroensap, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Serveer de bulghur-kikkererwten pilaf met de geroosterde aubergine en garneer met gehakte peterselie.
Tip: Serveer naar wens met feta, tahinisaus of felgroene dressing (recepten op onze website).