Pittige bulghur pilaf met aubergines
Meer info over Aubergines

Ingrediënten

Hoofgerecht 4 personen:

2 aubergines
1 kleine ui
150 gr bulghur
1 el tomatenpuree
1 el Turkse peperpasta (Turkse supermarkt, vervang eventueel door harissa of tomatenpuree met een snuf chilivlokken of fijngesneden rode peper)
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
5 el olijfolie
2 el granaatappelmelasse (ruim gesorteerde of Marokkaanse supermarkt, vervang eventueel door balsamicosiroop of (oude) balsamicoazijn)
1 el citroensap
peterselie, ter garnering
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Kerf de snijvlakken kruislings in. Klop 3 eetlepels olijfolie en de granaatappelmelasse met een snuf zout en peper door elkaar. Bestrijk de snijvlakken van de aubergines hiermee. Leg de aubergines in een ovenschaal en rooster ze in 25-30 minuten goudbruin en gaar.  

Maak ondertussen de pilaf. Snipper hiervoor het uitje. Fruit de ui in 1 eetlepel olijfolie tot glazig. Voeg de tomatenpuree en peperpasta toe en fruit 1 minuut mee. Roer de bulghur er doorheen. Haal de pan van het vuur. Schenk er 150 ml kokend water op, roer door en dek de pan af. Laat zo 15 minuten rusten zodat de bulghur kan wellen en gaar wordt. Je hoeft bulghur dus helemaal niet te koken; lekker makkelijk en op deze manier voorkom je dat je bulghur papperig wordt.  

Giet de kikkererwten af en spoel ze om. Roer de bulghur los met een vork, meng de kikkererwten erdoor en breng op smaak met citroensap, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper. Serveer de bulghur-kikkererwten pilaf met de geroosterde aubergine en garneer met gehakte peterselie.  

Tip: Serveer naar wens met feta, tahinisaus of felgroene dressing (recepten op onze website).  

Ingrediënten

Hoofgerecht 4 personen:

2 aubergines
1 kleine ui
150 gr bulghur
1 el tomatenpuree
1 el Turkse peperpasta (Turkse supermarkt, vervang eventueel door harissa of tomatenpuree met een snuf chilivlokken of fijngesneden rode peper)
400 gr kikkererwten (uit blik, niet uitgelekt gewicht)
5 el olijfolie
2 el granaatappelmelasse (ruim gesorteerde of Marokkaanse supermarkt, vervang eventueel door balsamicosiroop of (oude) balsamicoazijn)
1 el citroensap
peterselie, ter garnering
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?