Poké bowl met bietjes
Meer info over Rode bieten

Poké bowl was dé hit van 2016, overgewaaid uit Hawaï. Inmiddels heeft de trend misschien zijn hoogtepunt alweer gehad, maar dat neemt niet weg dat het lekker is, zo'n kom vol ingrediënten die je normaal vaak aantreft in sushi. We vervangen de rauwe vis, zoals zalm of tonijn, door gepofte bietjes. Het leuke is dat blokjes chioggia bieten zowaar op vis kunnen lijken. De ingrediënten in dit recept zijn slechts een leidraad; leef je vooral uit met knapperige, rauwe of beetgare, dungesneden seizoensgroenten.

 

Ingrediënten

Licht hoofdgerecht 2 personen:

200 gr sushirijst
1 el rijstazijn
½ el kristalsuiker
400 gr chioggiabietjes
1,5 el olijfolie
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 wortel
½ komkommer
1 avocado
1 lente-ui
½ rode peper
250 gr zeewiersalade (kant-en-klaar)
2 el ingelegde gember (sushigember)
1 tl wasabipasta
1 el sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bietjes en pak elk bietje in met aluminiumfolie. Pof de bieten 1 uur in de oven. Kook ondertussen de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer, als de sushirijst klaar is, de rijstazijn en suiker erdoor en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de wortel julienne (in luciferdunne reepjes). Snijd de komkommer, lente-ui en rode peper in dunne plakjes. Doe de komkommer in een schaaltje en giet de sojasaus erover. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees uit de schil. Snijd de avocado in plakjes en sprenkel er limoensap over. Pel de gepofte bietjes. Snijd de bietjes in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Meng de olijfolie erdoor, zodat het mooi gaat glanzen, net als vis. Bouw nu je poké bowl op. Doe onderin een kom de sushirijst. Verdeel alle groenten, zeewiersalade, gember en wasabipasta in groepjes over de rijst. Strooi tot slot de sesamzaadjes erover.

Ingrediënten

Licht hoofdgerecht 2 personen:

200 gr sushirijst
1 el rijstazijn
½ el kristalsuiker
400 gr chioggiabietjes
1,5 el olijfolie
1 el sojasaus
1 el limoensap
1 wortel
½ komkommer
1 avocado
1 lente-ui
½ rode peper
250 gr zeewiersalade (kant-en-klaar)
2 el ingelegde gember (sushigember)
1 tl wasabipasta
1 el sesamzaad (zwart, wit, of gemengd)

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?