Pompoencaponata
Meer info over Pompoen

Normaalgesproken wordt caponata gemaakt met aubergine. Wij maken een herfstvariant door de aubergine te vervangen door geroosterde pompoen. De pompoen combineert bijzonder goed met de ingrediënten die in een klassieke Siciliaanse caponata gaan zoals kappertjes, olijven, tomaten en rozijnen. Serveer met pasta, granen of brood.

 

 

Verwarm de oven voor op 200°C. Verwijder de pitten van de pompoen. Snijd de pompoen in stukken van zo'n 2 cm. Spreid ze uit over een bakplaat en meng er 2 eetlepels olijfolie door. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de pompoen in 25-35 minuten gaar.
Snipper ondertussen de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot glazig. Schenk de tomatenblokjes en 200 ml water erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes pruttelen en indikken. Halveer de olijven. Voeg de olijven, kappertjes en rozijnen toe en laat de saus nog 5 minuten pruttelen.
Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze rondom goudbruin zijn. Zet apart.
Schep de geroosterde pompoen door de tomatensaus en breng het geheel op smaak met balsamicoazijn, honing, zout en peper. Warm nog eventjes door. Garneer met de pijnboompitten, gehakte peterselie en geschaafde Parmezaanse kaas.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

500 gr pompoen
1 kleine ui
2 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
3 el olijfolie
15 zwarte olijven
1 volle el kappertjes
1 volle el (blanke) rozijnen
½-1 el balsamicoazijn
½-1 el vloeibare honing
1 el pijnboompitten
peterselie en Parmezaanse kaas ter garnering
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?