Pompoengalette
Meer info over Pompoen

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen: 
 
1,5 kg groene pompoen 
100 gr tarwebloem 
100 gr speltbloem 
150 gr koude roomboter 
1 el appelciderazijn 
1 grote ui  
1 tak rozemarijn 
2 el olijfolie 
75 gr gorgonzola 
1 ei  
zout en peper 

Deze hartige pompoengalette ziet er indrukwekkend uit, en dat terwijl het helemaal niet zo’n ingewikkeld recept is. Wel is er wat tijd nodig om het deeg te koelen en de pompoen uit te laten lekken. Daarom beginnen wij de voorbereiding meestal een avond van tevoren, of tijdens een thuiswerklunch. Serveer met een groene salade.  

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in 10-12 parten. Verwijder de pitten. Leg de pompoen op een ovenplaat en besprenkel met 1 eetlepel olie, zout en peper. Rooster de pompoen in ongeveer 45 minuten zacht en gaar. Schep het vruchtvlees uit de schil en prak tot een grove puree. Breng op smaak met zout en peper. Schep de puree in een fijne zeef en hang die boven een kom. Laat de pompoenpuree zo ten minste 2 uur, en het liefst een nacht, uitlekken.  

Maak ondertussen het deeg. Snijd hiervoor de boter in blokjes. Mix in een keukenmachine de 2 soorten bloem en boter tot het eruit ziet als nat zand. Voeg de azijn en 4 eetlepels koud water toe. Mix tot het deeg samenkomt tot een bal. Voeg indien nodig nog een extra eetlepel water toe. Het kan ook met de hand, meng dan de 2 soorten bloem door elkaar en snijd met twee messen de boter erdoor. Kneed na het toevoegen van de azijn en het koude water het deeg. Leg het deeg op vershoudfolie en duw uit tot een dikke plak. Laat het deeg ten minste 1 uur koud worden in de koelkast.  

Snijd de ui in dunne halve ringen. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin rustig de ui samen met de naaldjes rozemarijn tot de ui zacht en glazig is.  

Verwarm een pizzasteen in de oven op 200°C. Dit zorgt er straks voor dat ook de onderkant van de galette goed gaar wordt. Heb je geen pizzasteen, wat we ons goed voor kunnen stellen, dan kun je ook een ovenplaat of bodem van een bakblik verwarmen. Haal het deeg uit de koelkast en leg op bakpapier. Rol het deeg uit tot een ronde plak van 35 centimeter doorsnede. Dit vereist best wel wat armspierkracht. Verdeel de pompoenpuree over het midden van het deeg en houd een rand van 5 centimeter vrij. Verdeel de ui over de pompoen. Vouw de vrijgelaten deegrand over het pompoenmengsel. Bestrijk het deeg met ei. Leg de galette met het bakpapier op de pizzasteen en bak 45-55 minuten tot het deeg goudbruin en gaar is. Verdeel de laatste 5 minuten de gorgonzola over de galette 

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen: 
 
1,5 kg groene pompoen 
100 gr tarwebloem 
100 gr speltbloem 
150 gr koude roomboter 
1 el appelciderazijn 
1 grote ui  
1 tak rozemarijn 
2 el olijfolie 
75 gr gorgonzola 
1 ei  
zout en peper 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?