Posteleinstamppot met zoetzure uienschuitjes

Meer info over Zomerpostelein

Barry eet het liefst zijn stamppot altijd met zilveruitjes. De zoetzure uienschuitjes maakte ik ter variatie voor hem. Ze zijn een mooie aanvulling op deze stamppot van zoete aardappel met frisse postelein. Door ze in te leggen, krijgen de uien een prachtige lichtroze kleur. Wij eten de uienschuitjes ook graag door salades.

Trouwens, wij zien overal recepten van stamppot zoete aardappel waar ze 1 kg aardappels voor 4 personen rekenen, maar eerlijk gezegd aten wij dat met z'n tweeën op. Dus als je een minder grote eter bent dan wij, is onderstaand recept wellicht voor 3 of zelfs 4 personen voldoende.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

900-1000 gr zoete aardappelen
200-300 gr postelein
scheutje olijfolie
2 el zonnebloempitten
1 middelgrote rode ui
100 ml appelciderazijn
100 gr suiker, honing of rijststroop
1 steranijs
6 peperkorrels
1 blaadje laurier
zout en peper

Begin met het maken van de zoetzure uienschuitjes. Snijd hiervoor het kontje van de ui. Schil de ui. Snijd in kwarten. Pel vervolgens voorzichtig de rokken van de ui los, zodat je allemaal losse 'uienschuitjes' overhoudt. Doe de schuitjes samen met de azijn, suiker, steranijs, peperkorrels, laurier, 200 ml water en een snuf zout in een pannetje. Breng aan de kook, laat 2 minuten pruttelen en draai het vuur dan uit. Laat de uien ten minste 1 uur op kamertemperatuur afkoelen. Hoe langer je ze laat staan, hoe zachter de uien worden.
Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd in grove stukken. Doe ze met koud water in een ruime pan, breng aan de kook en kook ze in 10-15 minuten gaar. Giet af en stamp met een scheut olijfolie tot een puree. Snijd de postelein grof en roer door de aardappelpuree. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de stamppot over borden. Strooi de zonnebloempitten erover. Garneer met de zoetzure uienschuitjes en serveer.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

900-1000 gr zoete aardappelen
200-300 gr postelein
scheutje olijfolie
2 el zonnebloempitten
1 middelgrote rode ui
100 ml appelciderazijn
100 gr suiker, honing of rijststroop
1 steranijs
6 peperkorrels
1 blaadje laurier
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?