Prei-broodschotel

Meer info over Prei
Dit gerecht is geïnspireerd op voor ons typisch wintersporteten uit Zwitserland en Frankrijk; croûte au fromage. Een machtig gerecht met (oud) brood, wijn en kaas. Wij maken onze versie iets anders en voegen prei toe, maar wanen ons desalniettemin even in de winterse bergen. Serveer met een knapperige groene salade met wat augurkjes.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 5-6 personen:

750 gr prei
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
10 blaadjes salie
400 gr (oud) zuurdesembrood of ander stevig brood
200 gr Gruyere kaas
1 el Franse mosterd
750 ml volle melk (of de helft slagroom)
5 eieren
zout en peper

Verwijder de kontjes en het donkergroene gedeelte van de prei. Snijd de prei in de lengte doormidden en was indien nodig. Snijd vervolgens in halve plakjes. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de prei en knoflook tot de prei zacht is. Snijd de salie fijn en roer erdoorheen.

Snijd het brood in dikke plakken en vervolgens in repen, zodat je als het ware zeer grote croutons krijgt. Rasp de kaas. Meng de prei, croutons en 150 gram kaas door elkaar en leg in een ovenschaal.

Klop de eieren, melk en mosterd goed door elkaar. Breng het mengsel op smaak met flink wat zout en peper. Schenk dit over het prei-broodmengsel en laat 15 minuten staan zodat het eimengsel in het brood kan trekken. Strooi de overige kaas erover.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bak de schotel 40-45 minuten tot het gaar en knapperig is. Serveer direct uit de oven.

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 5-6 personen:

750 gr prei
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
10 blaadjes salie
400 gr (oud) zuurdesembrood of ander stevig brood
200 gr Gruyere kaas
1 el Franse mosterd
750 ml volle melk (of de helft slagroom)
5 eieren
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?