Prei met gerstvlokken

Meer info over Prei

Dit recept komt, in iets aangepaste versie, uit het boek Gather van Gill Meller. De krokante gerstvlokken maken echt iets bijzonders van prei met vinaigrette. Het gerecht gaat goed samen met gegrilde vis.

 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

600 gr prei
25 gr gerstvlokken
2 takken tijm
2 blaadjes laurier
2 el boter
2 tl mosterd
1 tl honing
2 el olijfolie
zout en peper

Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur tot het begint te bruisen. Voeg de gerstvlokken en een flinke snuf zout toe. Bak de gerstvlokken in 6-8 minuten goudbruin en krokant. Schud de pan regelmatig heen en weer zodat de gerstvlokken regelmatig bakken. Schep de gerst uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.
Verwijder het donkergroene deel van de prei en was de prei. Snijd in schuine ringen van 2,5 centimeter. Verhit de andere eetlepel boter in de koekenpan. Voeg de prei, tijm, laurier en 50 milliliter water toe. Breng op smaak met zout en peper. Dek de pan af, breng op middelhoog vuur aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken tot de prei gaar is. Voeg indien nodig een klein beetje extra water toe, maar zorg dat aan het eind van de kooktijd al het water verdampt is.
Klop ondertussen een dressing van de mosterd, honing en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Meng de dressing voorzichtig door de warme prei. Strooi de gerstvlokken erover en serveer.

Ingrediënten

Bijgerecht 2 personen:

600 gr prei
25 gr gerstvlokken
2 takken tijm
2 blaadjes laurier
2 el boter
2 tl mosterd
1 tl honing
2 el olijfolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?