Preibörek

Meer info over Prei

Tijd genoeg? Leef je lekker uit met het maken van deze spiraalvormig opgerolde börek; filodeeg gevuld met een lekker preimengsel.
Minder tijd in de keuken? Zie tip onderaan het recept

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

800 gr prei
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
250 gr filodeeg
150 gr ricotta
150 gr fêta
1 ei
30 gr zachte groene kruiden (zoals peterselie, dille, koriander, munt)
150 gr boter
1 el sesamzaad
zout en peper

Bekleed de bodem van een quichevorm met bakpapier. Zet de quichevorm in de oven. Verwarm de oven voor op 220°C. Het voorverwarmen van je vorm zorgt ervoor dat straks ook de onderkant van je börek gelijkmatig gaart.
Snijd de prei in de lengte doormidden en was schoon. Snijd de prei in dunne halve ringen. Snipper de knoflook. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit hierin de prei en knoflook tot de prei zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Verkruimel de fêta. Klop de ricotta, fêta en het ei door elkaar. Snijd de groene kruiden fijn en meng door het ricottamengsel. Breng op smaak met zout en peper. Meng de prei door het ricottamengsel.
Smelt de boter op laag vuur in een pannetje.
Maak je werkbank schoon. Leg 5 vellen filodeeg naast elkaar en laat ze een beetje overlappen, zodat je als het ware een vel filodeeg van ongeveer 1 meter lang krijgt. Bestrijk dit met een kwastje rijkelijk met gesmolten boter. Leg een tweede laag filovellen erover. Bestrijk opnieuw met boter. Leg er nog een derde laag filodeeg over en bestrijk met boter.
Verdeel de prei in de lengte als een lange worst over het deeg en houd 3 centimeter van de onderkant van het deeg vrij. Rol voorzichtig het deeg over de prei. Rol dit vervolgens voorzichtig op tot een spiraal. Til je spiraal voorzichtig in de voorverwarmde quichevorm. Je kunt met wat overgebleven filodeeg eventuele gaatjes of scheuren herstellen. Bestrijk de bovenkant van de börek met boter en strooi de sesamzaadjes erover. Bak de börek 30-35 minuten in de oven tot het goudbruin is.

Tip: Toch wat minder tijd om in de keuken te staan? Maak het jezelf gemakkelijker door een taartvorm te bekleden met enkele vellen filodeeg, met boter ertussen, en stort daar het prei-ricottamengsel op. Frommel nonchalant de randen van het deeg over de prei en bak af in de oven.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

800 gr prei
2 tenen knoflook
2 el olijfolie
250 gr filodeeg
150 gr ricotta
150 gr fêta
1 ei
30 gr zachte groene kruiden (zoals peterselie, dille, koriander, munt)
150 gr boter
1 el sesamzaad
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?