Verwarm de oven voor op 200°C. Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel in plakken van ongeveer 1 centimeter. Verhit 1 eetlepel boter in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Fruit hierin de prei 5 minuten aan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg toe aan de prei. Strooi er 2 eetlepels bloem over en roerbak nog 2 minuten. Voeg de bouillon en slagroom toe. Breng aan de kook, dek af en draai het vuur lager. Stoof de prei zo’n 10 minuten tot het zacht is en de saus ingedikt. Hak ondertussen de hazelnoten grof en rasp de kaas. Doe de koude boter in blokjes samen met de bloem en havermout in een keukenmachine en pulseer tot het eruit ziet als grof broodkruim met wat klontjes erin. Je kunt dit ook doen door de boter, bloem en havermout tussen je vingers of met twee messen te verkruimelen. Roer daarna de kaas en hazelnoten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Schep het preimengsel in een ovenschaal. Strooi het kruimeldeeg er in een dikke laag over. Bak de preicrumble ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, tot het aan de randen begint te bubbelen en de kruimellaag goudbruin en knapperig is. Lekker met geroosterde of gebakken aardappels.
Tip: afhankelijk van het formaat van je ovenschaal, houdt je wellicht wat kruimeldeeg over. Stiekem komt dat mooi uit. Verdeel het kruimeldeeg over een bakplaat en bak tot het goudbruin en knapperig is. Serveer dit knapperige goedje bijvoorbeeld met geroosterde pompoen.