Preipilaf met geroosterde uien

Meer info over Prei

In dit gerecht speelt allium (look) de hoofdrol. De uien worden heerlijk zoet geroosterd waardoor ze een waardig bijgerecht vormen bij de luchtige rijstpilaf met zachte prei.

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

150 gr prei
150 gr basmatirijst
½ citroen
1 kaneelstok
400 gr uien
5 el boter
4 el olijfolie
5 takken tijm
2 el pompoenpitten
zout en peper

Wel de basmatirijst 15 minuten in ruim koud water. Verwarm de oven op 220°C. Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze open beginnen te barsten. Snijd de prei in de lengte in vieren en vervolgens in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de prei 5 minuten tot het zacht is. Giet de rijst af en roer door de prei, zodat de rijst rondom met een laagje olie bedekt is. Breng ondertussen 300 ml water aan de kook. Doe het prei-rijstmengsel in een ovenschaal. Voeg een kaneelstok en de schil van de citroen in dikke repen toe. Strooi ¼ theelepel zout over de rijst. Schenk het kokende water erbij en dek de ovenschaal zorgvuldig af met aluminiumfolie zodat er geen stoom kan ontsnappen. Zet de schaal 25 minuten in de oven. Laat daarna nog afgedekt 10 minuten buiten de oven staan. Zo krijg je perfect gegaarde, luchtige rijst
Maak terwijl de pilaf in de oven staat, de geroosterde uien. Pel de uien en houd ze heel. Snijd elke ui in ongeveer 3 dikke ronde plakken (zo’n 1,5 centimeter dik). Smelt 2 eetlepels olijfolie en boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Leg de uien er in een enkele laag in. Bestrooi met zout en peper. Bak de uien ongeveer 7 minuten tot de onderkanten mooi donkerbruin gekleurd zijn. Draai ze voorzichtig om met een spatel. Voeg de takjes tijm en de rest van de boter in blokjes toe aan de pan. Bestrooi opnieuw met zout en peper. Haal de pilaf uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C. Zet de pan in de oven en rooster de uien ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn. Bedruip af en toe met boter uit de pan.
Maak met een vork de pilaf een beetje los. Leg de uien erop en bedruip met het botersausje uit de pan. Strooi er tot slot pompoenpitten over.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

150 gr prei
150 gr basmatirijst
½ citroen
1 kaneelstok
400 gr uien
5 el boter
4 el olijfolie
5 takken tijm
2 el pompoenpitten
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?