Bereid de maïskolven zoals hierboven beschreven in het recept voor geroosterde maïs of verwijder de bladeren en ‘haren’ van de maïs en kook ze in ruim water ongeveer 20 minuten. Laat de gare maïskolven iets afkoelen en snijd met een scherp mes de maïskorrels los. Zet apart.
Snijd de tomaten in grove blokjes of halveer de cherrytomaatjes.
Verwarm de bouillon in een pan. Verhit in een andere pan de olie op een middelmatig vuurtje. Snipper de ui en het teentje knoflook. Fruit dit in de olie en voeg de rijst toe als de ui glazig begint te worden. Fruit de rijst even mee aan, tot het rondom bedekt is met een laagje olie. Schenk de wijn erbij en blijf roeren tot de wijn verdampt is. Voeg nu een flinke schep bouillon toe en blijf roeren tot het vocht is opgenomen door de rijst. Ga hiermee zo’n 15 minuten door, tot bijna alle bouillon is opgenomen. Voeg nu de maïskorrels toe en een laatste schep bouillon. Blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen en de risotto gaar en smeuïg is. Haal van het vuur en schep de tomaten en basilicum erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.