Deze sambal is ontstaan in een poging om de welbefaamde Siracha Hot Sauce na te maken. Hoewel het daar naar onze mening niet echt op lijkt, is het wel een heerlijk pittige saus, die net als Siracha Hot Sauce overal lekker bij smaakt.
Snijd de knoflook en sjalotten fijn. Verhit de olie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur en fruit hierin de sjalot en knoflook tot de sjalot zacht en glazig is. Snijd ondertussen de rode pepers zo fijn mogelijk, dit gaat het makkelijkst met behulp van een kleine keukenmachine maar kan ook gewoon met de hand. Als je van pittig houdt, kun je de zaden en zaadlijsten gewoon mee snijden. Voor een mildere sambal verwijder je ze. Voeg de peper toe aan de pan en fruit even mee. Voeg de tomatensaus toe en breng aan te kook. Voeg de vissaus, rijstazijn en suiker toe, roer het geheel goed door en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat de saus iets afkoelen en pureer het daarna in een blender tot een zo glad mogelijke saus. In een luchtdichte bak is de sambal een week houdbaar in de koelkast.