De dukkah, een Egyptisch noten-specerijenmengsel , maakt van deze salade iets bijzonders. Je zou het eventueel kunnen vervangen door een handje gemengde noten. Door er kikkererwten, spelt, couscous of quinoa door te mengen maak je er meer een maaltijdsalade van, die wij ideaal vinden als (meeneem) lunchgerecht.
Maak eerst de dukkah. Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad, sesamzaad en zout in een ruime ovenschaal en rooster het 15 minuten in de oven, tot de hazelnoten en amandelen iets verkleurd zijn en de specerijen hun geur afgeven. Schud het bakblik na 7 minuten een keertje om zodat de noten niet aan één kant te veel verkleuren. Haal het mengsel uit de oven en laat afkoelen. Doe het afgekoelde mengsel in een keukenmachine en maal het tot een grof poeder. Breng op smaak met een beetje versgemalen peper. In een goed afgesloten pot is de dukkah enkele weken houdbaar.
Breng ruim water in een pan aan de kook met een beetje zout. Snijd of schaaf de courgette in zeer dunne schijfjes. Doe ze in de pan met kokend water en kook ze 2 minuten. Giet af en spoel ze om met koud water om het garen te stoppen. Meng de rucola, courgette, olijfolie en het sap van de citroen door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verkruimel de fêta erboven en strooi tot slot de dukkah erover.