Salade Nicoise is zo’n heerlijk zomerse salade die we het liefst in de tuin, het park of op het strand eten. Je kunt de aardappels ook vervangen door pasta en de tonijn uit blik voor verse vis of zongedroogde tomaatjes voor een vegetarische variant.
Was de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten beetgaar. Snijd de snijbonen in schuine stukken en kook de bonen in 8 minuten beetgaar. Giet ze af en spoel om met koud water. Kook ook de eieren 8 minuten en laat ze schrikken met koud water. Klop een dressing van de olijfolie, azijn, mosterd, zout en peper. Giet de aardappels af, doe ze in een kom en meng de dressing erdoor. Laat de dressing er eventjes intrekken en laat de aardappels wat afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in kwarten. Snijd de rode ui in dunne ringen. Schep de sperziebonen, olijven en ansjovis voorzichtig door de aardappels. Schep de stukken tonijn uit blik op de salade en leg de partjes ei erop. Leg de ringen ui bovenop. Strooi er tot slot nog wat extra zout en versgemalen peper over.