Sambal goreng telor

Meer info over Ui

Ingrediënten

Bijgerecht 3-4 personen:

6 eieren
1 el olie
2 el tomatenpuree
1-2 el sambal oelek
1 el palmsuiker (of rietsuiker of bruine basterdsuiker)
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
eventueel 1 tl laos
(1 tl vissaus eventueel)
½ tl tamarindepasta
1 stengel citroengras
2 blaadjes kaffir limoen
1 el limoensap
zout
eventueel santen (creamed coconut)
eventueel olie om in te frituren

Oftewel: eieren in pittige saus. Er is geen hoofdrol weggelegd voor groenten in dit recept, maar voor eieren. In ons geval de kakelverse eieren van de kippen van onze broer Floor. Het recept is niet echt een traditioneel Indonesisch recept, maar tot stand gekomen met de ingrediënten die we in huis hadden. Door de gekookte eieren te frituren voordat je ze in de saus legt, krijgen ze een heerlijk krokant, goudbruin laagje. Wij vinden het extra lekker, maar het is niet per se nodig.

Kook de eieren 10 minuten tot ze hard zijn. Laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Dep ze met keukenpapier goed droog. Verhit olie in een klein pannetje, een laagje van zo’n 2 centimeter is voldoende, tot 180°C. Leg een ei met een schuimspaan in de hete olie en frituur 15 seconden. Draai het ei met de schuimspaan om en frituur nog eens 15 seconden zodat hij rondom goudbruin wordt. Leg op een keukenpapiertje en laat uitlekken. Herhaal dit met alle eieren. Bestrooi ze daarna met een beetje zout. Je kunt de eieren ook in een frituurpan/friteuse frituren, mits het frituurvet heel schoon is.

Kneus het witte deel van de citroengras met de achterkant van je mes en leg een knoop in de stengel. Snijd de rode ui doormidden en vervolgens in dunne plakjes. Snijd de knoflook en gember zo fijn mogelijk. Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit tot glazig. Voeg de gember en knoflook toe en fruit 3 minuten mee. Voeg de tomatenpuree, laos en sambal toe en fruit 2 minuten tot de tomatenpuree ontzuurd is. Voeg de palmsuiker, citroengras, vissaus, kaffir limoen, tamarinde, limoensap en 250 ml water toe. Roer de saus goed door en breng aan de kook. Je kunt nu eventueel wat santen boven de pan raspen, om de pittigheid wat minder fel te maken. Wij vonden 1 eetlepel geraspte santen voldoende, maar pas het vooral aan naar je eigen smaak. Laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen tot een lobbige saus ontstaat. Verwijder de citroengras en kaffir limoen. Voeg de eieren toe aan de saus, meng goed en warm de eieren op in de saus. Serveer met rijst of nasi en wat taugé of koriander. 

 

Ingrediënten

Bijgerecht 3-4 personen:

6 eieren
1 el olie
2 el tomatenpuree
1-2 el sambal oelek
1 el palmsuiker (of rietsuiker of bruine basterdsuiker)
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
eventueel 1 tl laos
(1 tl vissaus eventueel)
½ tl tamarindepasta
1 stengel citroengras
2 blaadjes kaffir limoen
1 el limoensap
zout
eventueel santen (creamed coconut)
eventueel olie om in te frituren

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?