Shepherd’s pie

Meer info over Knolselderij

Deze klassiek Engelse herdersschotel is wat ons betreft echt comfort food. We gebruiken een combinatie van linzen en gehakt zodat we minder vlees hoeven te gebruiken, maar je kunt de hoeveelheid gehakt ook verdubbelen en de linzen achterwege laten. Andersom laat je voor een vegetarische variant het gehakt weg en neem je twee keer zoveel linzen. De vegetarische variant staat ook op de site. 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-5 personen:

3 el olijfolie
300 gr gehakt
150 gr (Le puy) linzen
1 grote ui
1 grote wortel
3 tenen knoflook
2 cm gember
2 tl gemalen komijn
½ tl kaneel
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
600 ml groentebouillon
2 tl rozemarijn
20 gr peterselie
500 gr aardappels
500 gr knolselderij
flinke klont boter
scheutje melk
4 el paneermeel
zout en peper

Begin het maken van de shepherd’s door 1 eetlepel olijfolie in een ruime pan te verhitten en bak hierin het gehakt rul. Kook in een andere pan de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snipper ondertussen de ui en knoflook, snijd de gember fijn en snijd de wortel in kleine stukjes. Schep het rulle gehakt uit de pan op een bord. Giet de linzen af en zet apart. Verhit in de pan van het gehakt de overige olijfolie. Fruit hierin de ui, knoflook, wortel en gember tot de ui glazig is. Voeg de specerijen en tomatenpuree toe en fruit 2 minuten mee. Voeg dan het gehakt weer toe aan de pan, samen met de tomatenblokjes en bouillon. Breng aan de kook en laat vervolgens zonder deksel op de pan 30-40 minuten pruttelen tot een dikke saus ontstaat.

Schil ondertussen de aardappelen en knolselderij en snijd in grove stukken. Doe ze in een pan met ruim kokend water en breng aan de kook. Kook de aardappel en knolselderij in 20-25 minuten gaar en stamp daarna met de boter en melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200°C. Voeg de gekookte linzen op het laatst toe aan de ingedikte tomatensaus, roer door elkaar en breng op smaak. Hak de rozemarijn en peterselie fijn en roer door de saus. Giet de saus in een ovenschaal. Verspreid daarover de aardappel-knolselderijpuree en strooi het paneermeel erover. Bak de shepherd’s pie 30-40 minuten in het midden van de oven tot hij loeiheet en goudbruin is.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4-5 personen:

3 el olijfolie
300 gr gehakt
150 gr (Le puy) linzen
1 grote ui
1 grote wortel
3 tenen knoflook
2 cm gember
2 tl gemalen komijn
½ tl kaneel
2 el tomatenpuree
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
600 ml groentebouillon
2 tl rozemarijn
20 gr peterselie
500 gr aardappels
500 gr knolselderij
flinke klont boter
scheutje melk
4 el paneermeel
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?