Snijbietdolma’s

Meer info over Snijbiet

Ingrediënten

Ongeveer 20 stuks:

20 grote snijbietbladeren of iets meer kleinere bladeren
100 gr witte rijst
1 teentje knoflook
½ ui
1 el olijfolie
½ tl verse tijmblaadjes
30 gr gedroogde abrikozen
50 gr blanke rozijnen
10 gr verse peterselie
5 gr verse munt
30 gr pijnboompitten
1 el citroensap
een snufje cayennepeper
zout en peper

Dolma's is de verzamelnaam voor allerlei gevulde gerechtjes uit de regio van het voormalige Ottomaanse rijk. Gevulde druivenbladeren zijn daar wellicht het bekendste voorbeeld van. In plaats van druivenbladeren, vullen we hier snijbietbladeren met een rijstmengsel. De dolma's zijn erg leuk als zomers hapje of als onderdeel van een mezze.

Snipper het uitje en de knoflook. Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de tijm en rijst toe en fruit enkele minuten mee. Voeg 300 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de rijst in 15 minuten zachtjes gaarkoken, al het vocht zal dan verdampt en opgenomen zijn. Schep de rijst in een kom en laat het uitdampen en afkoelen tot kamertemperatuur.

Snijd de stelen van de snijbietbladeren af. Snijd ook de dikste nerf tussen de snijbietbladeren uit, deze bemoeilijken straks het oprollen. Breng een grote pan water aan de kook en blancheer hierin een klein handje snijbietstengels. Schep de stengels uit de pan en blancheer dan de snijbietbladeren 2 minuten. Giet het af en spoel de bladeren en stengels af met koud water zodat ze niet verder garen. Snijd de snijbietstengels in kleine stukjes. Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te verkleuren. Hak de kruiden fijn. Meng de snijbietstengels, abrikozen, rozijnen, peterselie, munt, pijnboompitten en cayennepeper door de rijst. Breng goed op smaak met zout en peper.

Leg een groot snijbietblad of twee kleinere snijbietbladeren enigszins met elkaar overlappend, voor je op het werkblad. Schep 1 eetlepel van het rijstmengsel op de onderkant van het snijbietblad. Vouw de zijkanten over het mengsel heen en vouw vervolgens van onderaf het blad over het rijstmengsel heel en rol het tot bovenaan op. Leg de dolma met de ‘losse’ kant naar beneden in een ovenschaal. Ga zo door met alle snijbietbladeren tot het rijstmengsel op is. Leg de dolma’s strak tegen elkaar aan in de ovenschaal en laat ze ongeveer 1 uur in de koelkast opstijven. 

Ingrediënten

Ongeveer 20 stuks:

20 grote snijbietbladeren of iets meer kleinere bladeren
100 gr witte rijst
1 teentje knoflook
½ ui
1 el olijfolie
½ tl verse tijmblaadjes
30 gr gedroogde abrikozen
50 gr blanke rozijnen
10 gr verse peterselie
5 gr verse munt
30 gr pijnboompitten
1 el citroensap
een snufje cayennepeper
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?