Spaanse aardappeltortilla met raapstelen
Meer info over Aardappel | Raapstelen

Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de aardappels in dunne plakjes (van zo’n 3 mm dik). Als de olie heet genoeg is, wanneer een plakje aardappel begint te sissen als het in aanraking komt met de olie, voeg dan alle aardappels toe aan de pan. Bak de aardappel in 10-12 minuten gaar. Schep af en toe voorzichtig om. Pas indien nodig het vuur aan, zodat de plakjes aardappel blijven sissen in de olie maar niet goudbruin en knapperig worden als chips. Schep de aardappel uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Schenk de olie uit de pan en laat 1 eetlepel achter. (Wij bewaren de olie en gebruiken het om mee te roerbakken). Snijd de ui en knoflook in dunne plakjes. Fruit de ui en knoflook tot glazig. Was ondertussen de raapstelen en snijd ze in grove stukken. Bak de raapstelen 5 minuten mee met de ui en knoflook. Doe dit mengsel en de aardappelplakjes in een grote kom. Klop de eieren los. Meng de eieren voorzichtig door het aardappelmengsel en breng goed op smaak met zout en peper.  

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan van ongeveer 25 centimeter doorsnede op middelhoog vuur. Schenk als de pan goed heet is het eiermengsel in de pan. Strijk de bovenkant glad. Draai het vuur naar middelmatig. Bak de tortilla 8-10 minuten tot de randen volledig gestold zijn en het midden tot ongeveer de helft gestold is. Schud met de pan om te controleren of de tortilla loskomt van de bodem. Steek hem indien nodig wat los. Nu komt het spannende moment om de tortilla om te draaien. Wij doen dit op een veilige manier door een andere koekenpan bovenop de pan te plaatsen, dan de pannen snel om te draaien waardoor de tortilla omgekeerd in de andere pan belandt en we die pan op het vuur zetten. Heb je geen 2 koekenpannen van hetzelfde formaat? Leg dan een groot bord op de koekenpan, draai de pan snel om zodat de tortilla op het bord komt te liggen en laat voorzichtig de tortilla omgekeerd terug in de pan glijden. Bak de tortilla vervolgens nog 5-6 minuten tot hij gaar is. Laat bij voorkeur 10 minuten afkoelen voor je hem serveert.  

 

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen, brunchgerecht 8 personen:

700 gr aardappels
2 uien
4 tenen knoflook
350 gr raapstelen
7 eieren
250 ml olijfolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?