Spanakopita is een Griekse taart met lekker veel fêta, kruiden en bladgroenten. Je kunt het maken met een mengsel van alle groene blaadjes zoals tuinmelde, snijbiet, rucola en zelfs paardenbloemblad. Investeer in een goede kwaliteit fêta, dus geen plasticachtige witte kaas. Het betaalt zichzelf in smaak zeker terug. Serveer met een tomatensalade of geroosterde worteltjes.
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan. Snipper het uitje en fruit die in de pan zachtjes tot glazig. Was ondertussen de tuinmelde en snijd in stukjes. Voeg toe aan de uien en roerbak 5-7 minuten mee, tot het begint te slinken. Snijd de bosuien in dunne plakjes en hak de kruiden fijn. Voeg de bosui en kruiden toe aan de pan en bak 2 minuten mee. Kieper het geheel in een vergiet en laat afkoelen en goed uitlekken. Rasp de Parmezaanse kaas en verkruimel de fêta. Meng beide kazen in een grote kom met de ricotta en de rasp van de citroen. Breng op smaak met zout en peper. Voeg het afgekoelde tuinmeldemengsel toe aan de kom. Doe de eieren erbij en meng alles goed door elkaar.
Leg een vel filodeeg voor je op het werkvlak en kwast het in met olijfolie. Leg dit vel op de bodem van je ingevette ovenschaal. Leg er steeds een ingevet vel bovenop, tot je 5 lagen hebt. Leg ze zo neer dat de bodem en wanden van de schaal bedekt zijn. Schep het tuinmelde-fêtamengsel erin. Dek nu de schotel af met wederom 5 lagen ingevet filodeeg. Vouw het eventuele te veel aan deeg langs de randen naar binnen. Wij vinden het een mooi gezicht om het laatste vel filodeeg wat te verfrommelen, voor een minder strakke uitstraling.
Bak de taart 40 minuten in het midden van de oven tot het deeg goudbruin is.