Spruitjes met balsamico
Meer info over Spruiten

Dit is een voortreffelijk recept, ook als je niet van spruitjes houdt. 

Bak in een grote koekenpan de spekreepjes in 10-15 minuten knapperig. Schep ze met een schuimspaan op een bord, dat bekleed is met keukenpapier zodat ze uit kunnen lekken. In de koekenpan zit nu als het goed is ongeveer 2 eetlepels vet, voeg anders nog een beetje olijfolie toe. Leg de spruitjes met de snijkant naar beneden in de pan en draai het vuur middelhoog. Bak de spruitjes zonder te schudden of roeren tot ze mooi bruin zijn, 2-3 minuten. Voeg vervolgens 100 ml water toe, dek de pan af met een deksel en kook de spruitjes ongeveer 3 minuten tot ze gaar zijn. Schep met een schuimspaan de spruitjes uit de pan en leg ze op het bord met de spekreepjes. Als er nog water in de pan achter is gebleven, laat het dan nog even koken tot al het water verdampt is. Voeg de balsamicoazijn toe en laat het indikken tot ongeveer 4 eetlepels en het eruit ziet als siroop. Voeg de boter toe en laat het even smelten. Draai het vuur laag. Schep de spruitjes en spekreepjes terug in de pan en schud met de pan zodat alle spruitjes gelijkmatig met de balsamicosiroop bedekt zijn. Strooi er nog een beetje zout en peper over.

Ingrediënten

500 gr spruitjes, door de kern gehalveerd
100 gr spekreepjes
2 el olijfolie
120 ml balsamicoazijn
4 el boter
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?