Stamppot rauwe prei met verrassingsgehaktbal

Meer info over Prei

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

600 gr prei
1 el boter
2 el crème fraîche
100 ml (warme) melk
2 el grove mosterd
6 eieren
450 gr varkens- of half om half gehakt
1 el fijngehakte verse salie
1 el fijngehakte verse tijm
2 el fijngehakte verse peterselie
1 teentje knoflook
50 gr bloem
150 gr paneermeel, panko of wit broodkruim
olie om in te frituren
zout en peper

Maak eerst de verrassingsgehaktballen. Snijd het teentje knoflook fijn. Breng water in een ruime pan aan de kook. Leg voorzichtig 4 eieren in het kokende water en kook ze precies 6 minuten. Schep de eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze in een bak met (ijs)koud water. Laat ze afkoelen. Meng ondertussen met je handen het gehakt, de knoflook en kruiden goed door elkaar. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Pel de eieren nu voorzichtig. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties. Leg een portie gehakt op je handpalm en druk het uit tot een lap van ongeveer 13 centimeter doorsnede. Leg hierop een ei en vouw het gehakt om het ei. Vouw het gehakt dicht en rol het eventueel nog even voorzichtig door je handen om er zeker van te zijn dat het gehakt overal gesloten om het ei heen zit en overal ongeveer dezelfde dikte heeft. Herhaal dit met de andere porties gehakt en eieren.

Breek de twee overgebleven rauwe eieren in een ondiepe schaal en kluts ze. Doe ook de bloem in een ondiepe schaal en de paneermeel in een andere. Paneer de gehaktballen door ze eerst door de bloem te rollen, daarna door het ei en ten slotte door het paneermeel. Zorg dat ze rondom goed bedekt zijn. Zet apart. Verwarm olie in een (frituur)pan.

Maak nu de stamppot. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een pan met een bodempje water en een snuf zout. Kook de aardappels afgedekt in 20 tot 30 minuten gaar. Snijd de prei in de lengte doormidden en was ze. Snijd de prei vervolgens in zeer dunne ringetjes. Giet de aardappels af en stamp ze samen met de prei, boter, crème fraîche, mosterd en melk tot een lekker smeuïge stamppot. Breng op smaak, doe het deksel weer terug op de pan en houd warm.

Wanneer de olie 180°C is (een stukje brood zal in 60 seconden goudbruin zijn), kun je twee gehaktballen in de olie laten zakken. Frituur de gehaktballen 8 minuten, tot ze knapperig en goudbruin zijn. Verhit wederom de olie tot 180°C en frituur de andere twee gehaktballen. Besprenkel de verrassingsballen met zout, laat ze iets afkoelen en serveer met de preistamppot.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

600 gr prei
1 el boter
2 el crème fraîche
100 ml (warme) melk
2 el grove mosterd
6 eieren
450 gr varkens- of half om half gehakt
1 el fijngehakte verse salie
1 el fijngehakte verse tijm
2 el fijngehakte verse peterselie
1 teentje knoflook
50 gr bloem
150 gr paneermeel, panko of wit broodkruim
olie om in te frituren
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?