Schil de zoete aardappel en snijd in middelgrote stukken. Snijd de ui, knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Fruit hierin de ui, knoflook en gember tot glazig. Voeg de specerijen toe en bak 2 minuten mee. Voeg de stukken zoete aardappel toe en meng goed met elkaar. Voeg de gepelde tomaten en 400 ml water toe. Breng aan de kook en laat zonder deksel op de pan 15 minuten pruttelen. Maal ondertussen in een keukenmachine de pinda’s tot een fijne korrel. Stop voordat je pindakaas krijgt. Voeg het ‘pindapoeder’ toe aan de pan, roer alles door elkaar en laat nog 15 minuten pruttelen. Het lijkt eerst alsof er teveel vocht aanwezig is in de pan, maar de pinda’s zullen zorgen voor binding. Snijd de amsoi (of andere bladgroente) grof en meng tot slot door de stoofpot. Breng opnieuw aan de kook en breng goed op smaak met zout en peper. Serveer loeiwarm met rijst of couscous.
Stoofpotje met zoete aardappel, pinda en amsoi
Meer info over Amsoi | Zoete bataten/zoete aardappel
Dit stoofpotje is gebaseerd op de West-Afrikaanse keuken. Daar is het heel gebruikelijk om pinda's te verwerken in een stoofpot, gecombineerd met vlees, cassave of zoete aardappel. Serveer de stoofpot met rijst of couscous.
Ingrediënten
Hoofdgerecht 4 personen:500 gr zoete aardappel
250 gr amsoi (of melde, snijbiet, paksoi)
140 gr geroosterde pinda’s
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
2 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 el komijnzaad
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl chilivlokken (of meer naar smaak)
zout en peper
Ingrediënten
Hoofdgerecht 4 personen:
500 gr zoete aardappel
250 gr amsoi (of melde, snijbiet, paksoi)
140 gr geroosterde pinda’s
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
2 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 el komijnzaad
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl chilivlokken (of meer naar smaak)
zout en peper
500 gr zoete aardappel
250 gr amsoi (of melde, snijbiet, paksoi)
140 gr geroosterde pinda’s
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
2 el olie
1 ui
2 tenen knoflook
2 cm gember
1 el komijnzaad
½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl chilivlokken (of meer naar smaak)
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!