Tagliatelle met prei en sardines
Meer info over Prei

Bij sardientjes uit blik moet ik (Vivian) altijd denken aan mijn vader, die vroeger vaak lunchte met sardines of makreel uit een blikje. Als kind vond ik dat niet bepaald aantrekkelijk ruiken en er evenmin appetijtelijk uitzien... Maar sinds Barry en ik naar Lissabon zijn geweest, waar ingeblikte vis razend populair is, begin ik het zowaar te waarderen. Nu eten we het bijvoorbeeld graag als we trek hebben in een snel pastagerecht.


 

Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de prei en ui in dunne halve ringen. Snipper de knoflook. Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan op middelhoog vuur. Fruit hierin de prei, ui, knoflook en rozijnen ongeveer 10 minuten, tot het geheel zacht is.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de rasp en het sap van ½ citroen toe aan het preimengsel. Breek de sardientjes in grove stukken – verwijder indien nodig de dikke graten die er soms nog inzitten – en meng dit voorzichtig door de prei.
Giet de pasta af en vang het kookvocht op. Meng de pasta met een scheutje kookvocht door het preimengsel. Warm het geheel even kort door. Breng op smaak met zout, peper en chilivlokken.
Hak de amandelen grof. Verdeel over 2 diepe borden, garneer met amandelen en serveer er partjes citroen bij.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

150-200 gr tagliatelle
500 gr prei
120 gr sardines uit blik (op olie)
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
50 gr blanke rozijnen
eventueel een snuf chilivlokken
1 citroen
20 gr amandelen of pijnboompitten
zout en peper
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?