Thaise wortelsalade

Meer info over Sperziebonen | Tomaten | Wortelen
Misschien ken je de Thaise salade Som Tum gemaakt van groene papaya? Daar is ons recept op gebaseerd. Groene papaya is soms lastig te verkrijgen, dan maken we de salade met wortel of soms met courgette of spitskool. Serveer bijvoorbeeld met rijstnoedels (dan maak je er als het ware een maaltijdsalade van) of met (gebakken) rijst, een curry en/of gegrilde vis of kip.

Ingrediënten

Bijgerecht 2-3 personen:

400 gr wortel
200 gr cherrytomaten
100 gr sperziebonen
50 gr pinda’s (ongezouten)
1 teen knoflook
1 rode peper
3,5 el limoensap
3,5 el vissaus (of sojasaus)
2 el palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
een handje koriander en munt
Begin deze heerlijke Thaise wortelsalade door eerst de wortels te schillen en snijd ze vervolgens met behulp van een julienneschiller in dunne lange reepjes. (als je geen julienneschiller hebt kun je de wortels met een mes in luciferdunne reepjes snijden of ze grof raspen). Halveer de cherrytomaten. Snijd de uiteinden van de sperziebonen af. Snijd de sperziebonen in stukjes van 2 centimeter lang. Stamp de sperziebonen in een vijzel. De sperziebonen gaan rauw in de salade, dus door ze te kneuzen maak je ze wat zachter. Doe de wortel, tomaatjes en sperziebonen in een kom. Stamp de pinda’s tot een grof kruim en zet apart.

Dressing

Snijd de knoflook en peper in grove stukken. Stamp ze in de vijzel tot een puree. Doe de puree, limoensap, vissaus en palmsuiker in een pannetje en verhit tot de palmsuiker is opgelost. Proef of deze dressing een mooie balans heeft tussen zoet, zuur, zout en pittig. Schenk de dressing over de wortel, tomaatjes en sperziebonen. Meng alle ingrediënten met je handen door elkaar, waarbij je de boel een beetje masseert zodat alle smaken goed op elkaar inwerken. Je kunt de Thaise wortelsalade zo in de koelkast goed bewaren. Meng vlak voor het serveren de pinda’s en blaadjes koriander en munt erdoor.

Ingrediënten

Bijgerecht 2-3 personen:

400 gr wortel
200 gr cherrytomaten
100 gr sperziebonen
50 gr pinda’s (ongezouten)
1 teen knoflook
1 rode peper
3,5 el limoensap
3,5 el vissaus (of sojasaus)
2 el palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
een handje koriander en munt

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?