Tjap Tjoy

Dit gerecht dat velen vooral zullen kennen als afhaalmaaltijd van een Chinees restaurant, betekent letterlijk ‘gemengde groenten’. Het is eenvoudig zelf te maken en ideaal om restjes groenten mee op te maken.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 ui
2 tenen knoflook
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
250 gr champignons
1 rode paprika
½ komkommer
eventueel een flinke hand taugé
1 el maizena
1,5 el lichte sojasaus
1 el (vegetarische) oestersaus (vegetarische oestersaus vind je in ruim gesorteerde biologische of Aziatische supermarkten)
1 el Chinese rijstwijn (of mirin, of groentebouillon)
½ tl sesamolie
snuf witte peper
1 el zonnebloemolie

Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de knoflook fijn. Snijd de wortel in de lengte doormidden en vervolgens in plakjes van 1-2 ml dik. Snijd de champignons in dunne plakjes en de paprika en bleekselderij in dunne reepjes. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd vervolgens in plakjes van 1 centimeter dik.

Klop de maizena, sojasaus, oestersaus, rijstwijn, sesamolie, witte peper en 185 ml water door elkaar.

Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Bak de uiringen 2 minuten tot ze glazig beginnen te worden. Voeg alle groenten behalve de komkommer en taugé toe en roerbak zo’n 5-7 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Voeg het sausje, de komkommer en taugé toe, breng aan de kook en laat 2 minuten pruttelen. Serveer met rijst.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2-3 personen:

1 ui
2 tenen knoflook
1 grote wortel
2 stengels bleekselderij
250 gr champignons
1 rode paprika
½ komkommer
eventueel een flinke hand taugé
1 el maizena
1,5 el lichte sojasaus
1 el (vegetarische) oestersaus (vegetarische oestersaus vind je in ruim gesorteerde biologische of Aziatische supermarkten)
1 el Chinese rijstwijn (of mirin, of groentebouillon)
½ tl sesamolie
snuf witte peper
1 el zonnebloemolie

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?