Tom kha kai met paksoi

Meer info over Oesterzwammen | Paksoi
Voor deze smaakvolle soep verwijder je de buitenste lagen van de citroengrasstengel en snipper je het witte deel fijn. Maak een knoopje in het resterende deel. Schil en rasp of snijd de gember fijn. Verhit olie in een pan en fruit de gember en gesnipperde citroengras kort. Voeg de rode currypasta toe en fruit nog een minuut. Schenk de bouillon erbij en voeg het knoopje citroengras, een blaadje kaffir limoen, vissaus en suiker toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het citroengras en de kaffir limoen, voeg de kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook. Voeg de in reepjes gesneden paksoi en in vieren gescheurde oesterzwammen toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Breng de soep op smaak met limoensap en sojasaus, en serveer met verse koriander.

Ingrediënten

Soep voor 3 personen:

400 ml (groente)bouillon
600 ml kokosmelk
1 el olie
1½ volle tl rode currypasta
1 stengel citroengras
eventueel 1 blaadje kaffir limoen (toko)
2 cm gember
1,5 el vissaus
½ el lichtbruine basterdsuiker
½ struik paksoi (of 1 hele, wanneer het een klein struikje is)
250 gr oesterzwammen
2 el verse koriander
½ limoen
2 tl sojasaus

Citroengras voorbereiden

Verwijder de buitenste lagen van de stengel citroengras en snijd het kontje eraf. Snipper het witte deel van de stengel fijn. Maak een knoopje in het resterende deel van de stengel om de smaak optimaal vrij te laten komen tijdens het koken.

Gember snijden of rasp

Schil de gember en rasp deze of snijd hem fijn. Dit zorgt voor een aromatische basis voor de soep.

Verhitten van Olie en Fruit de Ingrediënten

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden gember en citroengras toe en fruit deze een minuutje, zodat de aroma’s goed vrijkomen.

Toevoegen van currypasta

Voeg de rode currypasta toe aan de pan en roer het geheel goed door. Laat dit een minuut mee fruiten om de smaken te intensiveren.

Toevoegen van Bouillon en Extra Smaken

Schenk voorzichtig en al roerend de bouillon bij het specerijenmengsel. Voeg het knoopje citroengras, een blaadje kaffir limoen (indien beschikbaar), vissaus en suiker toe. Breng de soep aan de kook en laat deze 15 minuten zachtjes pruttelen om de smaken goed te laten mengen.

Verwijderen van citroengras en kaffir limoen

Na 15 minuten, verwijder het knoopje citroengras en het blaadje kaffir limoen uit de soep. Hierdoor blijft de soep helder en smakelijk.

Toevoegen van kokosmelk

Voeg de kokosmelk toe aan de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de soep nog 5 minuten zachtjes pruttelen om de smaken samen te laten komen.

Voorbereiding en Toevoeging van Paksoi en Oesterzwammen

Snijd de paksoi in dunne reepjes en scheur de oesterzwammen in vieren. Voeg deze groenten toe aan de soep en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes pruttelen.

Brengen de Tom kha kai soep op smaak

Breng de soep op smaak met limoensap en sojasaus. Dit zorgt voor een frisse en hartige balans in de soep.

Serveren met verse koriander

Serveer de soep in kommen en garneer met verse koriander voor extra smaak.

Ingrediënten

Soep voor 3 personen:

400 ml (groente)bouillon
600 ml kokosmelk
1 el olie
1½ volle tl rode currypasta
1 stengel citroengras
eventueel 1 blaadje kaffir limoen (toko)
2 cm gember
1,5 el vissaus
½ el lichtbruine basterdsuiker
½ struik paksoi (of 1 hele, wanneer het een klein struikje is)
250 gr oesterzwammen
2 el verse koriander
½ limoen
2 tl sojasaus
 

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?