Tomatencurry

Meer info over Tomaten
Onder het motto: "Een week zonder curry, is een week niet geleefd," wederom een recept voor curry en wel met die prachtige trostomaten van deze week. Wij aten deze zomerse curry met een mango-avocadosalade en rijst en konden ons voorstellen dat het ook erg lekker zou zijn met een gebakken witvisje of gegrilde gamba's.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg trostomaten
1 ui
2 tenen knoflook
5 cm gember
1 rode peper
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
eventueel 1 tl (zwart)mosterdzaad (toko)
eventueel 12 verse kerrieblaadjes (toko)
2 tl tomatenpuree
2 el (kokos)olie
handje pinda’s
koriander
zout en peper

Verhitten van de Olie en Fruiten van de Aromaten

Begin met het verhitten van de olie in een ruime pan op middelhoog vuur. Snipper de ui, knoflook, gember en rode peper fijn. Voeg deze ingrediënten toe aan de pan en fruit ze aan totdat de ui glazig is maar nog niet bruin. Dit duurt ongeveer 5 minuten en zorgt ervoor dat de smaken zich goed ontwikkelen.

Snijden van de Tomaten

Terwijl het ui-mengsel fruit, snijd je de helft van de tomaten in kleine blokjes. Deze zullen helpen om een rijke sausbasis te creëren. De andere helft van de tomaten snijd je in grove parten van 4 tot 6 stukken per tomaat. Deze parten geven de saus textuur en een rustieke uitstraling.

Specerijen en Tomatenpuree Toevoegen

Voeg het paprikapoeder, de kurkuma, het korianderpoeder, het komijnpoeder, de tomatenpuree, het mosterdzaad en de kerrieblaadjes toe aan de pan. Roer het geheel goed door en laat het ongeveer 3 minuten meefruiten. Dit zorgt ervoor dat de specerijen hun aroma’s volledig kunnen vrijgeven en zich vermengen met de andere ingrediënten.

Tomatenblokjes en Water Toevoegen

Voeg vervolgens de kleine tomatenblokjes toe samen met 150 milliliter kokend water. Roer het geheel goed door en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen. Dit helpt de tomaten om volledig uiteen te vallen en een gladde, smaakvolle saus te vormen.

Afronden en Serveren

Leg de grotere tomatenparten in de saus en laat het nog eens 5 minuten pruttelen. Dit zorgt ervoor dat de tomatenparten zacht worden maar hun vorm behouden, waardoor de saus een mooie textuur krijgt.

Op Smaak Brengen en Garneren

Breng de saus op smaak met zout en peper. Serveer de saus met gehakte pinda’s en verse blaadjes koriander voor een knapperige en frisse afwerking.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 4 personen:

1 kg trostomaten
1 ui
2 tenen knoflook
5 cm gember
1 rode peper
1 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
eventueel 1 tl (zwart)mosterdzaad (toko)
eventueel 12 verse kerrieblaadjes (toko)
2 tl tomatenpuree
2 el (kokos)olie
handje pinda’s
koriander
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?