We beginnen de Tostones met maissalsa door de schutbladeren en ‘haren’ van de mais te verwijderen. Kook de maiskolven in 15 minuten beetgaar. Als je tijd en zin hebt kun je ze daarna nog even in een hete grillpan leggen, om de mais een rokerig smaakje mee te geven. Snijd de korrels van de kolf af. Giet de bonen af en spoel ze om. Snijd de tomaten in fijne blokjes. Snijd de ui, peper en koriander fijn. Meng de mais, bonen, tomaten, ui, peper en koriander door elkaar. Meng het sap van ½ limoen en de olijfolie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd in blokjes. Doe de avocado met de yoghurt en het sap van ½ limoen in een keukenmachine. Mix tot een gladde crème. Breng op smaak met zout en peper en zet luchtdicht afgedekt weg terwijl je de tostones met maissalsa maakt.
Bakbanaan
Schil de bakbanaan door de uiteinden eraf te snijden en dan met een scherp mes in de lengte op verschillende plekken de schil in te snijden. Vervolgens kun je die repen schil er met je vingers afpellen. Snijd de bakbanaan in plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Verhit een laag zonnebloemolie in een ruime koekenpan. Frituur hierin in een enkele laag de plakken bakbanaan. De olie moet zachtjes borrelen als je de bakbanaan erin doet. Frituur ze 3-4 minuten per kant tot ze zacht zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Plet de plakken bakbanaan één voor één met de onderkant van een schaal of bord (tot ze 3-5 millimeter dik zijn). Frituur ze nogmaals zo’n 3-4 minuten per kant tot ze krokant en goudbruin zijn. Schep uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat even uitlekken. Serveer direct met de avocadocrème en maissalsa.