Snipper de ui. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de pepers fijn. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een ruime pan. Fruit de ui, knoflook en pepers tot de ui glazig is. Voeg paprikapoeder, kurkuma en cayennepeper toe en fruit 2 minuten mee. Blus de pan af met de witte wijn. Laat de wijn 2 minuten flink borrelen zodat de alcohol kan verdampen. Voeg dan de gepelde tomaten en 200 ml water toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt, de tomaten uit elkaar vallen en de smaken in de saus samenkomen. Dop ondertussen de tuinbonen. Voeg ze toe aan de saus en stoof de bonen in ongeveer 5 minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met geschaafde amandelen en peterselie.
Tuinbonen in Zarzuelasaus
Dit recept is gebaseerd op een heerlijke Spaanse Zarzuela, een zeevruchtenstoofpot, die ik (Vivian) laatst at na een zonovergoten stranddag. Mijn Zarzuela bevatte kabeljauw, mosselen, pijlinktvis en kokkels, gestoofd in een pittige tomaten-knoflooksaus. De pittige saus leek ons ook erg lekker met tuinbonen, dus hebben we het getest en deze variatie heeft de test glansrijk doorstaan. Als je wilt kun je zeker ook zeevruchten meestoven in de saus. Serveer met (Turks) brood en/of couscous.
Ingrediënten
Bijgerecht 2-3 personen:ongeveer 1 kg ongedopte tuinbonen
1 grote ui
5 tenen knoflook
2 chilipepers
2 el olijfolie
2 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl cayennepeper, chilipoeder of chilivlokken
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
100 ml witte wijn
3 el geschaafde amandelen
3 el peterselie
zout en peper
Ingrediënten
ongeveer 1 kg ongedopte tuinbonen
1 grote ui
5 tenen knoflook
2 chilipepers
2 el olijfolie
2 tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl cayennepeper, chilipoeder of chilivlokken
400 gr gepelde tomaten (uit blik)
100 ml witte wijn
3 el geschaafde amandelen
3 el peterselie
zout en peper
Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!