Verwarm de oven voor op 200°C. Bereid de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de snijbiet grof en roerbak tot het geslonken is. Laat daarna heel goed uitlekken. Snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons grof. Snijd de salie in dunne reepjes en rits de blaadjes tijm van de takjes af. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui tot glazig. Voeg de knoflook, salie, tijm, rasp van de citroen en champignons toe en roerbak tot de champignons goudbruin zijn en het vrijgekomen vocht verdampt is. Schil de pastinaak en rasp het met een grove rasp. Voeg de pastinaak toe en roerbak tot de pastinaak qua volume met de helft is afgenomen en het geheel een lichtbruine, karamelachtige kleur heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Hak de noten en kastanjes grof. Schep het pastinaakmengsel in een kom en voeg de gekookte bulghur, noten, kastanjes, cranberries, uitgelekte spinazie en broodkruim toe. Meng alles door elkaar en breng goed op smaak met zout en peper. Voeg de eieren toe en kneed het geheel goed door elkaar. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede cakevorm. Dek af met bakpapier (of zoals wij doen, met een in aluminium ingepakte baksteen die ervoor zorgt dat het gehaktbrood niet te veel gaat rijzen). Bak het gehaktbrood 1 uur in de oven, laat 10 minuten afkoelen en stort dan voorzichtig op een serveerschaal. Snijd er per persoon zo’n 2 plakken af.

Vegetarisch gehaktbrood
Meer info over Champignons
Een vegetarische 'centerpiece' (pronkstuk) voor je (kerst)diner. Gebaseerd op een recept van The Hairy Bikers, wiens recepten en tv-programma's we heerlijk 'comforting' vinden. Serveer met champignonjus en/of cranberrysaus.
Ingrediënten
Bijgerecht 8 personen:300 gr snijbiet of spinazie
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr champignons
1 pastinaak
5 blaadjes salie
2 takjes tijm
1 citroen
75 gr bulghur
100 gr gemengde noten (bijv. pistachenoten, walnoten, hazelnoten)
100 gr tamme gekookte kastanjes (vacuüm verpakt, rond deze tijd van het jaar verkrijgbaar bij menig supermarkt en groentewinkel)
50 gr gedroogde cranberries
25 gr broodkruim
3 eieren
zout en peper

Ingrediënten
Bijgerecht 8 personen:
300 gr snijbiet of spinazie
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr champignons
1 pastinaak
5 blaadjes salie
2 takjes tijm
1 citroen
75 gr bulghur
100 gr gemengde noten (bijv. pistachenoten, walnoten, hazelnoten)
100 gr tamme gekookte kastanjes (vacuüm verpakt, rond deze tijd van het jaar verkrijgbaar bij menig supermarkt en groentewinkel)
50 gr gedroogde cranberries
25 gr broodkruim
3 eieren
zout en peper

300 gr snijbiet of spinazie
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
200 gr champignons
1 pastinaak
5 blaadjes salie
2 takjes tijm
1 citroen
75 gr bulghur
100 gr gemengde noten (bijv. pistachenoten, walnoten, hazelnoten)
100 gr tamme gekookte kastanjes (vacuüm verpakt, rond deze tijd van het jaar verkrijgbaar bij menig supermarkt en groentewinkel)
50 gr gedroogde cranberries
25 gr broodkruim
3 eieren
zout en peper


Koken met Vivian en Barry
Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!
