Hoewel Pad Thai traditioneel gemaakt wordt met garnalen, hebben wij gekozen voor een vegetarische variant met voor de kleur wat wortel. Het recept vraagt om tamarindepasta. Deze pasta wordt gemaakt van het vruchtvlees uit de peulen die hangen aan de tamarindeboom. Het heeft een bijzondere zure citrusachtige smaak en schijnt zelfs het geheime ingrediënt van Coca Cola te zijn. Zeker de moeite waard om in de toko of ruim gesorteerde supermarkt te gaan zoeken dus. Het wordt ook in geconcentreerde vorm, als pulp, verkocht. Deze moet je dan eerst even verdunnen met wat water. Wanneer het niet anders kan, kun je het vervangen door limoensap.
Breng water aan de kook. Doe de rijstnoedels in een ruime kom en giet het kokende water er overheen. Laat de noedels 20 minuten weken, of tot ze zacht zijn. Doe ondertussen de tamarindepasta, suiker, vissaus en 2 eetlepels water in een klein pannetje. Warm het sausje een beetje op zodat de suiker kan oplossen. Proef; het sausje moet zoet, zuur en zout tegelijk smaken. Snipper de sjalotten en knoflook. Snijd de wortel in dunne plakjes of reepjes. Snijd de tofu in 6 plakken en vervolgens in dunne repen. Snijd de lente-uien in dunne, schuine ringetjes.
Verhit de olie op hoog vuur in een wok. Fruit de sjalotten, knoflook en wortel 3 minuten. Voeg eventueel chilipoeder toe. Giet de zachte noedels af en voeg ze toe aan de pan. Roer het geheel goed maar voorzichtig door elkaar. Schuif de noedels naar de zijkant en breek de eieren in de pan. Prik de dooiers kapot en laat de eieren stollen. Roer de eieren zodat je een soort zachte ‘scrambled eggs’ krijgt. Meng de eieren daarna door de noedels. Voeg het tamarindesausje toe, alsmede de tofu, lente-ui en taugé. Roer wederom goed door elkaar en warm nog een minuut of twee door. Het hoeft echt niet langer, want zo blijven de taugé en lente-ui lekker knapperig. Serveer de Pad Thai direct met pinda’s, koriander en partjes limoen.