Venkelgratin met olijvenkruim

Meer info over Knolvenkel

Dit zou zomaar eens je nieuwe favoriete recept met venkel kunnen worden! Zo geschiedde het in ieder geval in onze familie toen wij deze gratin introduceerden. Serveer met aardappels, rijst of brood.

 

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

4 venkelknollen
2 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
50 gr Parmezaanse kaas
50 gr broodkruim
15 Kalamata of zwarte olijven
1 citroen
3 el olijfolie
zout en peper

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de onderkant en het groene deel van de venkelknollen af. Bewaar het venkelloof. Snijd de venkel in de lengte in parten van 1 centimeter breed. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een brede pan op middelhoog vuur. Bak hierin de venkel onder af en toe roeren zo'n 20 minuten, tot de venkel beetgaar is. Snijd ondertussen de knoflook fijn, voeg die na 10 minuten toe aan de pan en bak mee.
Maak het olijvenkruim. Snijd hiervoor de olijven fijn. Rasp de Parmezaanse kaas en schil van de citroen. Meng het broodkruim, de Parmezaanse kaas, citroenschil en olijven door elkaar. Breng op smaak.
Schenk de tomatenblokjes bij de venkel in de pan, roer door elkaar, breng aan de kook en breng op smaak. Schep dan het venkel-tomatenmengsel in een ovenschaal. Verdeel het olijvenkruim erover en besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Bak de gratin 25 minuten in het midden van de oven, tot de venkel gaar is en het olijvenkruim goudbruin. Garneer met venkelloof.

Ingrediënten

Bijgerecht 4 personen:

4 venkelknollen
2 tenen knoflook
400 gr tomatenblokjes (uit blik)
50 gr Parmezaanse kaas
50 gr broodkruim
15 Kalamata of zwarte olijven
1 citroen
3 el olijfolie
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?