Pittig zure soep met sanguinobonen
Meer info over Sperziebonen

Wie net zo van pittige en zure smaken houdt als ik (Vivian), zal van deze soep waarschijnlijk een vreugdedansje gaan maken. Het is een bijzondere soep met uitgesproken smaken. Het zuur komt van tamarinde. Meer informatie daarover vind je op onze website bij het recept Pad Thai zonder vlees. De prachtige sanguinobonen verliezen tijdens het koken helaas hun rode 'aderen'. Wij hebben nog geen manier gevonden om dat te voorkomen. Maar niet al te lang getreurd, de smaak wordt er niet minder van.

Ingrediënten

Maaltijdsoep 3-4 personen:

2 sjalotten
2 tenen knoflook
1-2 scherpe pepertjes
3 cm gember
1 stengel citroengras
1 steranijs
2 kaffir-limoenblaadjes
1 el zonnebloemolie
1,2 l groentebouillon
2 el sojasaus
1-1,5 el tamarindepasta (of sap van 1 limoen)
2 el kristalsuiker
2-3 tomaten
400 gr sanguinobonen
300 gr (brede) rijstnoedels
100 gr taugé
4 el verse koriander
1 limoen
zout en peper

Snipper de sjalot, knoflook en gember. Verwijder de zaadjes van de pepertjes en snijd fijn. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalot, knoflook, gember en pepertjes tot glazig. Kneus de stengel citroengras en leg er een knoopje in. Voeg de steranijs, citroengras en kaffir-limoenblaadjes toe. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken intrekken. Voeg de sojasaus, tamarindepasta en suiker toe. Proef. De soep mag echt wel zuur smaken, maar niet zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Voeg wanneer nodig wat extra suiker toe. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder het citroengras, de steranijs en kaffir-limoenblaadjes.
Snijd de boven en onderkanten van de sanguinobonen af. Snijd de bonen vervolgens in schuine stukken van 1,5 centimeter lang. Doe de bonen in de soep en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen. Snijd de tomaten in 8 parten. Voeg toe aan de soep en laat nog eens 5 minuten pruttelen tot de bonen beetgaar zijn en de tomaten zacht maar niet uit elkaar vallen.
Bereid ondertussen de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de rijstnoedels over 4 soepkommen. Schep de hete soep erover. Garneer met taugé, koriander en partjes limoen.

Ingrediënten

Maaltijdsoep 3-4 personen:

2 sjalotten
2 tenen knoflook
1-2 scherpe pepertjes
3 cm gember
1 stengel citroengras
1 steranijs
2 kaffir-limoenblaadjes
1 el zonnebloemolie
1,2 l groentebouillon
2 el sojasaus
1-1,5 el tamarindepasta (of sap van 1 limoen)
2 el kristalsuiker
2-3 tomaten
400 gr sanguinobonen
300 gr (brede) rijstnoedels
100 gr taugé
4 el verse koriander
1 limoen
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?