Warme maaltijdsalade met bieten en linzen
Meer info over Rode bieten

Het is niet gek dat deze salade bij ons altijd favoriet is; het combineert onze favoriete manier om linzen te bereiden met onze favoriete manier om bieten te bereiden. We krijgen er werkelijk nooit genoeg van!

 

 

 

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

600 gr rode bieten
2 middelgrote rode uien
4 el olijfolie
3 el rode wijnazijn
3 el ahornsiroop of honing
5 el water
200 gr groenbruine of Le Puy linzen
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl gemalen komijn
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
1 el witte wijnazijn
10 gr peterselie
100 gr zachte geitenkaas
50 gr walnoten of hazelnoten
100 gr slamix
zout en peper

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de bieten en pel de uien en snijd ze allemaal in partjes van 1-1,5 centimeter dik. Leg ze in een grote braadslede. Schenk er 3 eetlepels olijfolie, rode wijnazijn, ahornsiroop en water over. Schep alles door elkaar en leg het in een enkele laag in de braadslede. Breng op smaak met zout en peper. Rooster het tot al het vocht is verdampt en de groenten gaar zijn en beginnen te karamelliseren, ongeveer 60 minuten.
Bereid ondertussen de linzen. Snipper hiervoor de ui en knoflook. Verhit 1 eetlepel olie in een brede pan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de specerijen toe en bak eventjes mee. Doe de linzen in de pan, samen met 1 liter water. Breng aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur, zonder deksel op de pan, de linzen in 20-25 minuten gaar worden. Voeg eventueel wat extra water toe als de linzen droog koken voordat ze gaar zijn. Breng de linzen op smaak met witte wijnazijn, zout en peper. Hak de peterselie fijn en meng erdoor.
Schik de slablaadjes op een grote serveerschaal. Schep de linzen erop. Verdeel de geroosterde bieten en uien erover. Schenk het stroperige vocht uit de braadslede als dressing over de salade. Scheur tot slot de geitenkaas in stukken en verdeel over de salade. Garneer met walnoten of hazelnoten.

Ingrediënten

Hoofdgerecht 2 personen:

600 gr rode bieten
2 middelgrote rode uien
4 el olijfolie
3 el rode wijnazijn
3 el ahornsiroop of honing
5 el water
200 gr groenbruine of Le Puy linzen
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl gemalen komijn
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
1 el witte wijnazijn
10 gr peterselie
100 gr zachte geitenkaas
50 gr walnoten of hazelnoten
100 gr slamix
zout en peper

Koken met Vivian en Barry

Vivian en Barry, onze dochter en schoonzoon, zijn altijd in de keuken of met hun neus in kookboeken te vinden. Zij bedenken tweewekelijks de recepten bij de groentepakketten. Samen koken ze de heerlijkste gerechten met wat er bij ons op het land groeit en wat er in jouw pakket zit. Zij delen graag hun uiteenlopende recepten en laten zien dat koken met groenten van het seizoen smakelijk, gemakkelijk en verrassend gevarieerd is. Op FB en Insta kun je de recepten ook vinden, vaak met foto. Aan de slag!

Benieuwd wat onze abonnees vinden?